04 Май 2024, 09:25 Днес (0) | Вчера (0)

Commerzbank сервира на инвеститорите поредна порция от негативни новини

04 Август 2005 14:37 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Чистата печалба на Commerzbank за второто тримесечие на 2005 година се понижи с 37 процента, заради срива на подразделението за търговия с ценни книжа, както и продажбата на някои активи. Отчетената печалба е в размер на 175 млн. евро спрямо 240 млн. евро за същото тримесечие на миналата година.

Печалбата от търговия с акции и облигации се е понижила до 11 млн. евро, спрямо 131 млн. евро за периода април – юни 2004 година.

Компанията продаде много свои активи и съкрати много дейности през миналата година обяснавайки тогана решението си с “неблагоприятните условия на пазара”.

Commerzbank обяви сега плановете си да съкрати стотици свои служители до края на годината.

Преди месец най-голямата финансова компания в света – американската Citigroup Inc., продаде притежаваните от нея 12 млн. акции в германската Commerzbank AG на презастрахователната компания Munich Re.

Книжата бяха продадени на цени между 18.66 и 18.72 евро на акция.

“Закупихме книжата на пазарни цени”, - заяви говорителката на Munich Re – Ирмгард Валнър.

Акциите на третата по активи германска банка - Commerzbank, се покачиха с 22.7% от началото на годината, като днес се търгуваха на цена от 18.66 евро на акция на борсата във Франкфурт.

Преди седмица около германската група се разрази сериозен скандал.

През миналата седмица редица европейски медии съобщиха, че са извършени обиски в централния офис на Commerzbank във Франкфурт на Майн, в офисите на швейцарските подразделения на компанията, както и в германския фонд Eurokapital GmbH & Co. KG.

Commerzbank оглавява списъка на водещите германски финансови компании, които работят на руския финансов пазар.

По-конкретно става дума за кредитирането на петролния гигант "ЮКОС".

Друг участник в скандала е базираната в Санкт Петербург телекомутикационна компания ОАО "Телекоминвест" – основен акционер в третия по абонати мобилен оператор в страната - "МегаФон".

Оставката на члена на ръководството на Commerzbank - Андреас де Мезер е свързан, в това число и с обвиненията за “пране на пари”.

Това е съобщил днес представител на германската финансова компания - "Подавайки оставка, г-н Мезер пое отговорност за нарушения, допуснати от неговите служители ".

В края на по-миналата седмица, когато в медиите се прокрадна съобщението за оставката, Commerzbank посочи като основен мотив - "лични причини".

Според информация на Wall Street Journal Europa, отделни сътрудници на компанията са заподозрени в оказване на помощ при “пране на пари” по време на приватизацията на руската телекомуникационна компания "Телекоминвест" в средата на 90-те години.

В този период Андреас де Мезер отговаряше за дейността на компанията в Централна и Източна Европа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив