28 Март 2024, 14:59 Днес (8) | Вчера (12)

Covid-пандемията сгъстява буреносните облаци на дълговата криза

06 Октомври 2020 09:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 октомври 2020, 09:16

Бедните и развиващите се държави понасят много по-тежък удар, тъй като са изключително зависими от икономическото състояние на по-богатите държави, а те в момента са в рецесия

Заради пандемията от Covid-19 някои държави могат да изпаднат в дългова криза, предупреди президентът на Световната банка Дейвид Малпас. Предупреждението първо дойде в интервю за германското издание "Ханделсблат", а след това бе повторено в речта му във Франкфурт, където той участва във финансов форум, предаде БНР. Малпас благодари специално на германския канцлер Ангела Меркел за подкрепата на страната й, а след това обърна специално внимание на необходимостта от "позеленяване" на икономиката и на повече инвестиции в образователните и здравни системи най-вече в бедните държави. 

Световната банка работи по множество проекти за подкрепа на здравните и образователните системи по света, особено в най-бедните държави, където пандемията от Covid-19 допълнително влоши достъпа до тези ключови социални сектори, категоричен бе президентът на институцията Дейвид Малпас.

Бедните и развиващите се държави понасят много по-тежък удар, тъй като са изключително зависими от икономическото състояние на по-богатите държави, а те в момента са в рецесия, допълни Малпас, който припомни необходимостта да се преразгледат дълговете на най-бедните страни. "Дълговите плащания просто се отлагат, но не се намаляват. Така не може да видим светлина в дълговия тунел".
Малпас предупреди, че в момента дълговото финансиране става при изключително ниска цена, но и с много отсрочен във времето матуритет, което практически означава оскъпяване на заема след време.
"Рискът се крие в това, че на най-бедните и задлъжнели държави ще им отнеме години, ако не и десетилетия, за да убедят кредиторите си да редуцират вноските им достатъчно, за да се възстановят икономическият растеж и инвестициите". Ето защо Малпас призова за законови промени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив