16 Април 2024, 08:47 Днес (0) | Вчера (10)

DAT България представи нови софтуерни решения за застрахователния бранш

27 Ноември 2015 11:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 27 ноември 2015, 10:07

Две застрахователни компании вече използват онлайн платформата за управление на щети

DAT България представи нови софтуерни решения за управление на процеси при ликвидация, аквизация и оценка на автомобила. Компанията предлага системи за оценка на употребявани автомобили, за калкулация за ремонти, прогноза на остатъчната стойност и оценка на МПС назад във времето. Постоянно обновяващата се база данни дава информация за целия жизнен цикъл на колата.  

На нарочна среща с водещи автомобилни застрахователи бяха презентирани експертните продукти в полза на бизнеса.
Едно от решенията е за изчисление на действителната стойност на автомобилите чрез  базова или прецизна оценка.
Базовата оценка се прилага за автомобили на възраст до 20 години и е подходяща при онлайн застраховка "каско" или при проверка на параметри на МПС при застраховка "Гражданска отговорност".
Прецизната оценка анализира и допълнителното оборудване на автомобила. Тук към каталожната базовата оценка на автомобила по DAT €uropa-Code се добавя пазарен индекс и оценка на допълнителното оборудване. Стойността на допълнителното оборудване може да достигне 20% от стойността на автомобила.
Компанията предлага второ решение - онлайн оценка на специализирана техника от Lectura при строителни машини, мотокари, кранове, селскостопанска техника и др. Ценовият каталог на специализираната техника е събрал на едно място над 250 категории, над 1000 различни марки и над 80 000 модела. Посочва се листова, продажна и покупна цена на специализираната техника. Основана през 1984 г., Lectura единствнена в света предлага услугата онлайн.

Друго софтуерно предложение на компанията е калкулация на щета. Платформата дава информация директно от производителя за нормовремето за един ремонт, оригинални номера на резервни части, както и за методологията на боядисване. Клиентите се запознават подробно с резултата от калкулацията, като получават описание на извършените дейности, разбивка на времето, използвано за ремонта, както и данни за дейностите по боядисване. Така общата сума на ремонта е представена детайлно разписана.

DAT предлагат софтуерни решения и при декодиране и проверка на VIN. Идентификацията на превозното средство и оборудването се основава на 17-цифрен VIN номер чрез автоматична заявка към производителя. Получените данни съдържат марка и модел автомобил, тип двигател, скорости, брой врати и други основни параметри, като стандартно и допълнително оборудване. Получава се дори информация за типа и кода на заводската боя.

На срещата застрахователите бяха запознати и с комуникационната платформа за управление на щети SilverDAT®myClaim. Web-базираното приложение включва всички заинтересовани лица в процеса на управление на щети – сервиз, застраховател, вещо лице, доставчик на части, автомобилен производител/вносител. Всеки процес в това приложение разполага с история и  така всички стъпки могат да бъдат проследени. Платформата SilverDAT myClaim позволява интеграции с други системи. На този принцип две застрахователни дружества вече са се възползвали от услугата и са внедрили приложението в своята работа.

DAT е основана в Германия през 1931 г. Днес компанията има бизнес в 17 страни, сред които и България. У нас дружеството бе открито през 2012 г. Това е втора среща на екипа на  DAT България с представители на застрахователния бизнес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив