28 Март 2024, 14:36 Днес (8) | Вчера (12)

Deutsche Bank продаде дела си в Gerling

09 Май 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Deutsche Bank се освободи от миноритарния си дял във финансово затруднения застраховател Gerling, като част от сделка, при която Gerling ще си възвърне значителен дял от капитала.

Deutsche Bank се освободи от миноритарния си дял във финансово затруднения застраховател Gerling, като част от сделка, при която Gerling ще си възвърне значителен дял от капитала. Банката ще стане вторият по големина акционер на подразделението за кредитно застраховане на Gerling. Deutsche обяви, че ще прехвърли 28.6% от 34.6%-ния си дял в Gerling Group на основния акционер и внук на основателя Ролф Герлинг, а останалите 6% на председателя на Съвета на директорите Йоахим Тей. В замяна Deutsche ще се сдобие с 35%-ен дял в консорциум, който ще стане собственик на най-големия в света кредитен застраховател Gerling NCM, който като подразделение на Gerling е отделен от групировката. Другите участници в консорциума са Swiss Re и частната банка Sal Oppenheim. Deutsche ще заплати допълнително 120 млн. евро за дела в Gerling NCM, а Swiss Re още 60 млн. и ще анулира някои свои права. Те също така ще увеличат капитала на Gerling NCM със 110 млн. за развитието на нови дейности с цел да прехвърлят бизнеса в неопределено бъдеще.
Със замяната на активите приключва един неуспешен период за Deutsche Bank. Тя се опитваше да се освободи от дела си в Gerling от известно време, след като є омръзна да отделя милиони евро за извънредно финансиране на застрахователната групировка, която имаше големи загуби от презастрахователна дейност. Самата Deutsche също си имаше проблеми: за първото тримесечие на 2003 г. тя обяви загуба от 219 млн. евро заради голямото намаление на стойността на определени дейности, като за Gerling то беше 500 млн. Продажбата на базирания в Кьолн застраховател е част от стратегията на главния изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман за преструктуриране на затруднената банка чрез освобождаване от непечелившите и от неосновните дейности.
През септември 2002 г. френският презастраховател Scor се отказа от преговорите за закупуване на дял от презастрахователните операции на Gerling, защото най-големият му акционер ­ френският взаимен застраховател Groupama, отказа да подкрепи една евентуална сделка. Междувременно наскоро получената оферта за сливане от страна на взаимния застраховател HDI, който контролира Hannover Re, беше отхвърлена и от Gerling, и от Deutsche.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив