27 Април 2024, 11:36 Днес (0) | Вчера (11)

EIOPA посочи защо потребителите не искат да се застраховат срещу природни бедствия

07 Март 2024 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2024, 10:25

Регулатори, политици и застрахователи трябва да работят заедно за насърчаване на по-добре защитено и по-устойчиво общество

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) публикува своя ревизиран доклад относно факторите, които допринасят за слабото търсене на застраховките срещу природни бедствия в Европа. Документът изследва бариерите, които пречат на потребителите да купуват застраховка срещу природни бедствия. Той предлага и редица тествани от потребителите решения за преодоляване на тези предизвикателства и за укрепване на устойчивостта на европейските домакинства и предприятия на екстремни метеорологични явления.

Със само около една четвърт от загубите от природни катастрофи (NatCat), застраховани на континента, Европа е изправена пред значителна празнина в защитата. Въпреки че някои причини за тази празнина произтичат от ограниченията в предлагането на застрахователни продукти на NatCat, потребителите не се ангажират достатъчно с предлаганите на пазара застраховки.
За да разбере по-добре защо потребителите може да се колебаят да инвестират в застраховка NatCat, EIOPA проведе поведенчески изследвания по темата. Констатациите разкриват няколко бариери, които могат да повлияят отрицателно на желанието на домакинствата да купуват покритие срещу природни бедствия. Това са:

  • силен фокус върху премията, а не върху цялостната полезност на продукта, което води до усещането, че покритието не е достъпно;
  • липса на яснота в условията;
  • предишен негативен опит със застрахователни искове;
  • погрешни схващания по отношение на вероятността да бъдат засегнати от природни катастрофи;
  • големи очаквания за държавна намеса в случай на катастрофа;
  • схващането, че процесът на сключване на застраховка е сложен и отнема много време.


Въз основа на идентифицираните двигатели и черпейки прозрения от поведенческата наука, EIOPA разработи и тества поредица от решения за насърчаване на по-голямото използване на застраховката NatCat в Европа. Решенията за увеличаване на усвояването включват:

  • повишаване на осведомеността относно нивото на риск, пред който са изправени потребителите;
  • насърчаване на по-стандартизирани и лесно сравними продукти по отношение на покритие, изключения и ценови структури;
  • рационализиране на потребителското възприятие по време на процеса на покупка, включително чрез цифрови канали;
  • предлагане на стимули (напр. премийни отстъпки) за прилагане на мерки за намаляване на риска.


Според Петра Хиелкема, председател на EIOPA, "опустошителните наводнения и горски пожари от последните години показаха с несъмнена яснота, че не сме имунизирани срещу ефектите на затоплящата се планета. Дори когато природните бедствия не водят до загуба на живот, те носят смущения и разрушения, които изискват значителни усилия за възстановяване. Застраховката прави процеса на възстановяване по-бърз и финансово по-малко болезнен". Хиелкема подчерта, че регулаторите, политиците и застрахователните специалисти трябва да работят заедно за премахване на идентифицираните бариери и за насърчаване на по-добре защитено и по-устойчиво общество.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив