19 Април 2024, 12:06 Днес (6) | Вчера (11)

ERP Академията и ВУЗФ наградиха победителите в състезанието Дебати за бъдещето

17 Октомври 2017 14:57 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 октомври 2017, 15:00

Финалният дебат беше на тема „за“ или „против“ силния изкуствен интелект

ERP Академията и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) наградиха победителите в първото по рода си състезание по дебати на тема нови технологии "Дебати за бъдещето". Двете организации подкрепиха събитието, в рамките на което ученици и студенти от цяла България дискутираха за потенциалните предимства и заплахи на високите технологии. Финалният дебат на тема "за" или "против" силния изкуствен интелект беше спечелен от отбор в състав Валентина Великова от Първа английска езикова гимназия в София и Тодор Рогошев, студент по право в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски".

Двамата получиха от ERP Академията и ВУЗФ възможност за частична стипендия в размер на 20% от таксата за обучение по магистърската програма "Бизнес анализи и ЕRP системи" на Висшето училище за застраховане и финанси.

"Състезателните дебати са един изключително полезен формат, който мотивира младите хора да бъдат по-толерантни към противоположни гледни точки, да четат и да учат активно, както и да изразяват по-структурирано своята позиция. Тази общност се развива с все по-бързи темпове и аз се радвам, че станахме част от едно от най-запомнящите се състезания по дебати, провеждано до сега" - сподели доц. д-р Наталия Футекова, основател на ERP Академията.

В състезанието се включиха общо 16 отбора. Младежите дебатираха по теми, свързани с иновациите, автономните автомобили, стартиращото предприемачество и др., а финалният дебат беше на тема "Трябва ли да бъде забранено разработването на силен изкуствен интелект?".

Тезата, която двамата дебатьори от отбора - победител защитиха бе, че силният изкуствен интелект може да се превърне в една от основните заплахи за бъдещето на човечеството, тъй като въпреки потенциалните огромни ползи за цивилизацията ни, той може да развие собствена воля, която да се окаже в конфликт с нашето съществуване. Тази тема през последните години е обект на ожесточени спорове и сред някои от водещите световни учени и експерти от технологичната общност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив