29 Март 2024, 17:03 Днес (12) | Вчера (11)

ESMA, EBA и EIOPA предупреждават за рисковете, които носят виртуалните валути

16 Февруари 2018 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 февруари 2018, 09:36

Не инвестирайте пари, които не можете да си позволите да загубите, апелират от трите европейски организации

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), Европейският банков орган (EBA) и Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) предупредиха потребителите за високия риск от закупуване или притежаване на така виртуални валути. Тези валути, които съществуват към настоящия момент, представляват дигитално изражение на стойност, която нито е издадена, нито е гарантирана от централна банка или от публичен орган и няма правен статут на валута или пари. Виртуалните валути са високорискови и като цяло не са подсигурени от някакви материални активи, не са и регулирани от законодателството на ЕС и следователно не предлагат правна защита на потребителите, се казва в нарочно съобщение до потребителите. Трите организации са обезпокоени от това, че все по-голям брой потребители купуват виртуални валути с очакванията, че стойността им ще продължи да нараства, но без да са наясно с високия риск от загуба на инвестираните средства.
Тези валути, като Bitcoin, Ripple, Ether и много други, са доста непостоянни напоследък, което означава, че има значителни ежедневни колебания в техните цени. Например, стойността на Bitcoin се увеличи рязко през 2017 г. от около 1000 евро през януари до над 16 000 евро в средата на декември, след което падна почти 70% до 5 000 евро в началото на февруари. После беше възстановено около 40% от ниското равнище и в момента се търгува на около 7 000 евро.
Общата пазарна капитализация на 100-те най-големи вертуални валути днес глобално надхвърля еквивалента на 330 млрд. евро.

Трите организации предупреждават потребителите, че криптовалутите могат да бъдат изключително рискови и обикновено са силно спекулативни. Ако ги купувате, трябва да сте наясно, че съществува висок риск да загубите голяма сума или дори всички инвестираните средства. Потребителите са изложени на редица рискове, сред които: изключителна нестабилност и риск от ценови балон, липса на защита, липса на опции за излизане, липса на прозрачност на цените, заблуждаваща информация и др.

Ако решите да купувате виртуални валути или финансови продукти, имащи такива валути като базов актив, трябва да сте наясно, че може да загубите голяма сума или дори всички инвестираните пари. Не трябва да инвестирате пари, които не можете да си позволите да загубите, съветват още експертите.

Виртуалните валути се предлагат в много форми. Първата такава валута е Bitcoin, стартирана през 2009 г. Оттогава са се появили много други, като Ripple, Ether или Litecoin. Повечето от тях използват технологията на "destributed ledger", която обикновено се нарича "Blockchain". Това предупреждение не се отнася до тази технология, нито до други потенциални нейни приложения, уточняват още експертите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив