28 Март 2024, 17:58 Днес (11) | Вчера (12)

Euler Hermes извади строителството в България от "червената" зона на висок риск

31 Май 2018 12:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 май 2018, 12:00
Манфред Щамер, гл. анализатор, Euler Hermes

8% ръст на заплатите и спад на безработицата у нас, прогнозират международните анализатори за 2018 година, както и възможно забавяне на плащанията от партньори от Турция, Гърция и Италия

От 2018 година строителният сектор в България вече не попада в "червената" зона на най-висок риск* в мониторинга на световния лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes. Рейтингът беше променен на "оранжев" или чувстителен риск след раздвижването на някои инфраструктурни проекти в страната, перспективи за европейско финансиране и стабилния ръст на пазара на недвижими имоти през последната година. Положителна проямна има и за сектора Автомобилни части, който вече е в "зелената" зона на най-нисък риск.

"Като цяло рискът в българската икономика е балансиран, като 10 от общо 17 сектора попадат в зоната на нисък или умерен риск, а след последните промени няма нито един, който да свети в червено. С повишено внимание освен строителството обаче ще продължим да следим транспорта, където от години има задълбочаващи се проблеми поради преобладаващото насищане на сектора с малки и средни компании с по-ниска ликвидност, недостиг на работна ръка и необходимост от сериозни инвестиции. Сега на дневен ред са и допълнителните предизвикателства, свързани с предстоящите промени в европейското законодателство", коментира Манфред Щамер, главен анализатор "Икономически проучвания и оценка на риска" на Euler Hermes по време на 9-та Кредит Риск Конференция, която се проведе днес в София.

Прогнозите на експертите на Euler Hermes за българската икономика през 2018-та и 2019 година остават за стабилен растеж с очакван ръст за БВП съответно от 3,4% и 3,2%. Според експертите ще продължи и положителната тенденция за спад на безработицата до 5,4% през настоящата година и до 5% през следващата.
Размерът на трудовите възнаграждения се очаква съответно да се увеличи средно с 8% и 6,5%. Анализаторите на Euler Hermes отчитат и напредък в оздравяването на банковата система след кризата през 2014 година.

"Към момента не виждаме сериозни спънки за присъединяването на България към еврозоната. Това е реалистично да се случи в рамките на 3 до 4 години, като в момента страната ни покрива петте икономически критерия от Маастрихт", обясни Манфред Щамер.

Според анализаторите Brexit и протекционистката политика на САЩ няма да имат съществено отражение върху икономиките в Централна и Източна Европа и съответно върху българската. Прогнозите са за продължаващ ръст на българския експорт средно с около 4,5% годишно.

"Възможностите за увеличаване на търговията и износа, както и повишената динамика в икономиката на международно ниво създават нови възможности, но и рискове. Българският бизнес не бива да оставя оптимизмът да приспи вниманието", предупреждават експертите на Euler Hermes.

Те припомнят, че сред Топ 5 експортните дестинации на България попадат Турция, Гърция и Италия, където пък средните сроковете за разплащане са едни от най-дългите в света – близо 3 месеца. Затова компаниите трябва да са подготвени за забавяне на издължаване по сделки. Допълнително внимание изискват и интеаракции с фирми в Турция и Румъния, където Euler Hermes индикира за съществени рискове за "прегряване” на икономиките.

Работещо решение за повишаване на сигурността е застраховката на кредитния риск, която става все по-популярна у нас не само сред големите компании. Освен финансови гаранции, бизнесът може да получи и предварителна проверка на партньоритие по потенциална сделка и експеретен съвет. Наличието на застраховка на кредитния риск може да улесни и получаването на финансиране и кредити от банкови институции. Тя е особено важна в случаите на работа с нови клиенти или контрагенти от чужбина.


* По скалата на Euler Hermes за определяне на риска по сектори от "зелено" за нисък, през "жълто" за умерен, "оранжево" за чувствителен до "червено" за висок.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив