07 Октомври 2024, 20:23 Днес (1) | Вчера (0)

EС засилва мерките срещу дискриминацията на роми

30 Април 2015 14:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 април 2015, 15:36
Под лиценза на creativecommons

Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу чешкото правителство през септември миналата година

Десетгодишният Кристиан Микова е от ромски произход и живее в Чехия. Когато Кристиан е изпратен на психиатър и диагностициран с умствени увреждания, майка му не е изненадана, разказва "Файненшъл таймс".

"Дадоха му лекарства за психично заболяване. Заради тях той стана летаргичен, изморен, не можеше да се концентрира в училище", разказва майка му Марчела Микова и добавя: "Ако създава проблеми, учителите му го заплашват, че ще го изпратят в лудница".

За семейство Микова това не е изненада. По-големият брат на Кристиан, Юлиус, през 2007 г. спечели дело в Европейския съд за правата на човека. Отсъдено беше, че Чешката република е нарушила правата на ромските деца, изпращайки ги в специализирани училища за деца със затруднения в обучението.

"Нищо не се е променило. Кристиан се сблъска със същите проблеми. Малтретиран е и от учителите, и от съучениците си. Просто защото е ром", споделя майката.

Въпреки решението на Съда, Чехия продължава да изпраща хиляди ромски деца в училища, предназначение за ученици с умствени заболявания.

Десетки хиляди повече обаче са принудени да учат в сегрегирани училища или са тормозени от другите деца и служителите в образователните институции. Според правозащитнически групи, политиката на Прага подстрекава към расова дискриминация.

Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу чешкото правителство през септември миналата година. Това е първият случай, когато държава член е разследвана заради нарушение на анти-дискриминационните закони на ЕС.

Тази седмица ЕК разшири и разследването си на съседната на Чехия Словакия, където ромите също са подложени на лошо отношение. Решението на изпълнителния орган на ЕС е показателно за волята на Брюксел да се отнесе сериозно към проблема с малтретирането на малцинства в централноевропейските страни – проблем, за който мнозина от лидерите си затваряха очите от 2004 г. насам, когато тези държави се присъединиха към общността.

Смята се, че общата численост на ромския етнос в Европа е около 4 млн. души, заселени предимно в централните и източните региони на континента, както и в Испания и Франция.

Отношението към ромските общности е деликатна тема за ЕС. Подобряването на условията за живот на ромите се превърна в основно изискване от страна на Брюксел към много от източноевропейските държави, които се присъединиха към общността. Дискриминацията обаче остава сериозен проблем – ромите са маргинализирани в образователните системи, здравеопазването и често имат проблеми с достъпа до трудовия пазар.

Проблемът е особено сериозен в Чехия, където през 70-те сериозен брой ромски жени бяха насилствено стерилизирани. Според "Амнести", една трета от учениците в специализирани училища в Чехия са роми, докато етническата общност представлява една два процента от населението на страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив