25 Април 2024, 10:39 Днес (2) | Вчера (12)

Eврокомисията с нови мерки срещу принудителния труд

19 Септември 2014 12:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 септември 2014, 12:38
Под лиценза на creativecommons

Документът предвижда и да се подобри международното сътрудничество в борбата срещу тази форма на трудова експлоатация

Европейската комисия предложи на Съвета на министрите на ЕС да разреши на държавите-членки на Съюза да ратифицират новия протокол към Конвенцията за премахване на принудителния труд на Международната организация на труда /МОТ/, за предотватяване и използване на тази форма на експлоатация и трафика на хора.

Новите международни стандарти срещу принудителния или задължителен труд и за защита на жертвите от него бяха приети на сесията на Международната конференция на труда през юни тази година.

Според Европейската комисия те представляват нови силни международни инструменти за борба с експлоатацията на работещите. Държавите членки имат нужда от разрешение от Съвета на ЕС, за да ратифицират протокола, тъй като части от него попадат в сферата на компетентност на ЕС. От друга страна, самият ЕС не може да ратифицира инструментите на МОТ, тъй като само държави могат да бъдат страни по тях.

Страните, които ратифицират Протокола за МОТ, приемат да предотвратяват използването на принудителен труд, за подобряване на защитата на жертвите от него и осигуряване на достъп до обезщетение.

Документът предвижда и да се подобри международното сътрудничество в борбата срещу тази форма на трудова експлоатация. След ратификацията страните-членки трябва да разработят, в консултации със синдикатите и организациите на работодателите, национална политика и план за действие срещу формите на принудителен труд. Те трябва да предприемат засилени мерки за информиране на хората, особено на уязвимитне групи, за да ги предпазят от възможни измамни практики за набиране на персонал.

Допълнителните клаузи изискват ратифициращите страни-членки да осигурят достъп до средства за правна защита, включително обезщетения, за всички жертви на експлоатация от принудителен труд. Комисарят по трудовата заетост, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор заяви: "Новият протокол към Конвенцията на МОТ за премахване на принудителния труд има за цел засилване на борбата с това тежко нарушение на правата на човека и адаптиране на Конвенцията към предизвикателствата на 21-ви век. Призовавам държавите членки да ратифицират този протокол възможно най-скоро, за да се сложи край на това нехуманно експлоатиране на работници".

По данни на Международната организация по труда /МОТ/ в момента повече от 21 млн. души по света са жертви на принудителен или задължителен труд. Най-много те са в областта на земеделието, строителството, домашните грижи, промишленото производство. По неофициалната статистика този труд генерира незаконни печалби в размер на 150 млрд. долара годишно.

Принудителният труд днес не е останка от злоупотреба от отминали времена, той мутира и се преобразува в най-злокачествени форми, смята Гай Райдер, генерален директор на МОТ.

 

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив