29 Март 2024, 14:09 Днес (8) | Вчера (11)

Fitch проверява рейтингите на световните застрахователи заради COVID-19

09 Април 2020 11:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2020, 11:12

През следващите 4-5 седмици рейтинговата агенцията ще анализира компаниите по конкретни стрес маркери

Международната агенция Fitch Ratings планира да направи преглед на международните рейтинги на всички застрахователни компании в обхвата на агенцията в световен мащаб в рамките на следващите четири до пет седмици заради неопределеността и рисковете, свързани  с пандемията от COVID-19. Прегледите, свързани с коронавируса, първоначално бяха оповестени от Fitch в няколко публикувани коментара през последните седмици, в които агенцията ревизира прогнозата си до "отрицателна" за застрахователите от всички сектори/региони в глобален план. Fitch също преразгледа своите рейтингови перспективи на "отрицателни" за животозастрахователните пазари в САЩ, региона EMEA и Азиатско-Тихоокеанския регион, както и на медицинското застраховане в Съединените щати. Отрицателната прогноза предполага, че фундаменталният натиск е достатъчно съществен и че се очаква значителна част от рейтингите да бъдат отрицателно повлияни.
Сега Fitch разглежда световното застраховане в светлината на коронавирусните рискове и предупреди, че ще допусне промяна на рейтинговото действие в случаите, при които прогнозните резултати "преминават предела на чувствителност на предходните рейтинги или критерии".
Fitch ще прави своите обзори поетапно, като първоначално ще се съсредоточи върху рейтинги, разглеждани като най-уязвими. От агенцията посочват, че са възможни периодични актуализации на нейните предположения заради актуализиране действията на правителствата в отговор на пандемията и темповете, с които се появяват нови данни за медицинските аспекти на епидемията. Агенцията също е разработила "стрес маркери" в подкрепа на своите прегледи по повод коронавируса. Тези стрес маркери ще бъдат прилагани в помощ при оценка на чувствителността на рейтингите. Резултатите от стрес маркерите ще бъдат анализирани в коментарите, които Fitch публикува за всяка застрахователна компания.
Припомняме, заради неопределеността от глобалната пандемия Fitch измени прогнозата на "негативна" за секторите на животозастраховането в САЩ, Великобритания, в Европа, както и за лондонския пазар и за глобалното презастраховане. Освен това Fitch наскоро постави специализирания лондонски пазар на (пре)застраховането Ллойд, както и Coface, "под наблюдение с негативна прогноза" заради пандемията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив