09 Май 2024, 00:07 Днес (0) | Вчера (10)

Fitch прогнозира ограничени сделки по сливания и поглъщания в глобалното презастраховане

15 Август 2022 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 август 2022, 11:57

По-скоро презастрахователите ще бъдат ангажирани приоритетно с ценообразуването, управлението на рискове и органичния ръст, смятат анализатори

Сделките по сливане и поглъщане в глобалния сектор на презастраховането ще бъдат ограничени през 2023 год. на фона на опасенията на инвеститорите заради макроикономическите рискове и повишената щетимост от бедствия, свързани с климатичните промени – това сочи нов доклад на Fitch Ratings. Агенцията очаква, че презастрахователите ще бъдат ангажирани приоритетно с ценообразуването, управлението на рискове и органичния ръст, а не със сливания и поглъщания, тъй като се борят с последиците от икономическия спад, високата инфлация и нестабилността на финансовите пазари. Даже презастрахователният пазар да се втвърди достатъчно и по-високите ставки на премиите да обезпечат значително по-висока рентабилност, агенцията посочва, че не очаква някаква сериозна вълна от интерес от страна на презастрахователите към такива сделки в близко бъдеще.
За традиционните презастрахователи може да се появят възможности за повишаване на цените и на рентабилността, ако ръстът на процентните ставки доведе до намаляване на предлагането на алтернативен капитал на презастрахователния пазар, по-голямата част от който се осъществява чрез ценни книжа, свързани със застраховането (ILS). Постоянно ниските процентни ставки след световната финансова криза привлякоха към презастрахователния пазар много нови инвеститори в търсене на по-висока доходност от тази, която могат да получат на финансовите пазари, се казва в доклада на Fitch Ratings. В последните години обаче инвеститорите в ILS изчезнаха от пазара след няколко години на катастрофични загуби над средното ниво. Продължаването на тази тенденция би могло да способства разширяването на укрепващия пазар и, безусловно, би оказало положително влияние на рентабилността на традиционните презастрахователи.
Оценявайки бъдещото развитие на презастрахователния пазар, Fitch се позовава на неотдавнашната (юли 2022 г.) покупка от страна на PartnerRe на френския взаимен застраховател Covea Registrations, за което ИНСМАРКЕТ писа. Припомняме, продавач е компанията EXOR, а сделката е на стойност $9,1 млрд.  В резултат –  агенцията повиши рейтинга за финансова устойчивост на PartnerRe до «AA-» от «A+» и оцени новата придобивка като стратегическа, а не като активизиране на презастрахователната дейност на сливане и поглъщане.
Анализаторите на Fitch се позовават и на три неотдавнашни съобщения от AXIS Capital, AXA XL и CCR Re. Агенцията коментира по повод AXIS Capital:  "През април 2022 г. бе съобщено, че AXIS има намерение да продаде воя крупен, но неефективен презастрахователен бизнес след няколко години репозициониране на портфейла с цел снижаване на волатилността и повишаване на рентабилността. В крайна сметка, през юни компанията се отказа от продажбата заради ограничен интерес на пазара и вместо това реши да прекрати своя бизнес по презастраховане на имуществото". "В същия дух през април 2022 г. AXA XL, която е част от застрахователната група AXA, заяви, че не предлага за продажба презастрахователното си подразделение. Информацията бе следствие на съобщение от 2021 г. за потенциални купувачи, които искат да придобият подразделението и Covea бе сред тези, които се смятаха за заинтересувани. През последните месеци AXA XL значително снижи риска от катастрофи в своя портфейл.".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив