04 Май 2024, 00:00 Днес (0) | Вчера (0)

GM натиска служителите си за съкращаване на медицинските застраховки

20 Октомври 2005 14:24 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Водещата автомобилостроителна корпорация в света – американската General Motors натиска служителите си доброволно да се съгласят със съкращаването на разходите по медицинското застраховане за около $5.6 млрд. ежегодно.

Ако не се стигне да споразумение, ръководството на концерна планира да въведе съкращенията едностранно, предаде Reuters.

Президентът на Обединения синдикат на работниците от автомобилната промишленост в САЩ – Ричард Шумейкър заяви, че профсъюзът продължава да преговаря д GM, но отказа да посочи детайли.

Представители на GM също са отказали коментар пред агенцията.

След като бившето подразделение на концерна – водещият в света производител на резервни авточасти - Delphi, се обърна към съда на 8 октомври с искането да бъде поставен под закрилата на Закона за фалитите, мнозина аналитици прогнозираха, че GM е на прага да последва примера на Delphi.

Загубите на GM от обявения фалит на Delphi в момента се оценяват на $12 млрд., тъй като GM трябва да поеме тежестта на пенсионните и медицинските задължения на обявилата фалит компания.

В средата на юни тази година General Motors обяви, че планира мащабно преструктуриране.

Плановете на General Motors включват съкращение на 25 000 служители през следващите 2.5 години.

Причината за крайната стъпка е лошото финансово състояние на производителя на автомобили.

В рамките на готвеното преструктуриране ще бъдат закрити и няколко завода на територията на САЩ, а броят на произвежданите автомобили ще се понижи до 5 млн. бройки, спрямо произведените общо 6 млн. през миналата година.

Плановете на General Motors са да икономиса чрез готвените мерки около $2.5 млн.

През миналата година компанията закри общо четири завода в страната - през април в Линден (Ню Джърси), през май в Балтимор, както и по-късно две мощности в Мичиган.

Още миналата есен GM съобщи, че харчи за застраховки повече отколкото за стомана.

General Motors започна да преразглежда ключовата процентна ставка за оценка на разходите за медицинско застраховане на служителите си и пенсионираните от компанията, които живеят на територията на САЩ.

Компанията е изпратила уведомление до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, в което посочва, че ще намали нормата на отстъпката при изчисляване на премиите по медицинското застраховане от текущото ниво 6.25% до 6 на сто догодина.

Нормата на отстъпката, предлагана от ръководството на GM отразява с колко трябва да се намали размерът на бъдещите плащания. С други думи при отстъпка от шест на сто, пенсионните задължения на стойност $100 се отразяват в счетоводната отчетност като $94.

При понижаването на нормата на отстъпката в предлагания размер, разходите на GM за медицинско застраховане ще се повишават на тримесечие примерно с около $1.9 млрд. В момента общата сума на задълженията на компанията по отчисления в пенсионния й фонд е в размер на $63.4 млрд.

Представители на GM са съобщили пред информационната агенция, че разходите за медицинско застраховане ще се увеличат не по-малко от десет на сто.

През текущата 2004 година по техни оценки, разходите могат да скочат с 8.5 на сто.

Комисията по ценните книжа и борсите е поискала от компанията, както и от някои други големи работодатели да предоставят по-подробна информация за принципите и методите за изчисляване на пенсионните им задължения.

Непрекъснато повишаващите се разходи за медицински и пенсионни застраховки на фона на понижаването на приходите предизвикват съмнения, че компаниите провеждат адекватна политика в това отношение, коментира изданието.

Ръстът на това перо разходи отдавна се очертава като сериозен проблем на големите работодатели и особено на производителите на автомобили в САЩ, където има огромен брой служители, силни синдикати и растящ брой пенсионери.

Президентът на друга компания от сектора - Ford Motor Бил Форд (Bill Ford) заяви наскоро, че разходите за застраховки оскъпява всеки автомобил, излязъл от заводите на компанията на територията на САЩ с около $1 хил.

"Ние изразходваме повече средства за медицински застраховки, отколкото за стомана", подчерта Форд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Ne e realno!
#1 | от madel_pav | преди
Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив