26 Април 2024, 00:14 Днес (0) | Вчера (14)

Generali купи Аdriatic Slovenica и затвърди присъствието си в ЦИЕ2

13 Юни 2018 08:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юни 2018, 08:46

Австрия, Централна и Източна Европа и Русия генерират почти 10% от премийните обеми на Generali и допринасят за над 15% от общия оперативен резултат

Generali CEE Holding B.V. и KD Group, finančna družba, d.d. сключиха в Словения споразумение за придобиване на 100% от акциите на Adriatic Slovenica, zavarovalna družba, d.d. Сделката е предмет на одобренията на регулаторните органи и органите по конкуренция. Не се оповестяват финансови параметри по придобиването.
Adriatic Slovenica предлага пълнага гама застрахователни продукти в общото застраховане, здравното застраховане, животозастраховането и пенсионното осигуряване. Компанията има над 1,7 милиона застрахователни договора и 500 000 клиенти.
През 2017 г. дружеството отчете брутни начислени премии от 304 млн. евро, което го нарежда на трето място на пазара с пазарен дял от близо 15%. Adriatic Slovenica има широка и диверсифицирана търговска мрежа с общо 373 пункта за продажба в Словения.
Придобиването включва мениджър за взаимни фондове KD Skladi с над 750 млн. eвро управлявани активи, който се нарежда на трето място в Словения с пазарен дял от 20% и приъсъства чрез свои дъщерни дружества в Хърватия и Македония.
Generali работи в Словения от 1997 г.  Generali Zavarovalnica е една от водещите застрахователни компании в страната и водеща международна компания в Словения. Премийният приход през 2017 г. възлиза на 98 млн. евро. Пазарният ѝ дял е в размер на 4,9% и е на 5-о място на словенския пазар.
Придобиването на Adriatic Slovenica ще превърне групата Generali във втория по големина застраховател в страната.

Централна и Източна Европа остава един от ключовите региони за италианската група Generali и като стимул за растеж, и като стратегически пазар за повишаване конкурентната позиция на групата и нейната рентабилност. Това бе отчетено на специална пресконференция, проведена преди броени дни в столицата на Словения – Любляна. По думите на Лучано Чирина, регионален директор на Generali Австрия, Централна и Източна Европа и Русия и главен изпълнителен директор на Generali CEE Holding, "ние вече сме един от най-големите застрахователи на пазара в Централна и Източна Европа, но все още виждаме този регион като цел за по-нататъшен стратегически растеж и възможност за инвестиции. Придобиванията в Словения и Полша, както и новото банково-застрахователно партньорство, ще ни дадат възможност да балансираме и диверсифицираме портфейлите, каналите за продажба и регионалното си присъствие".

Припомняме, както писа ИНСМАРКЕТ, през май италианците сключиха споразумение за придобиване за пълния контрол над полската животозастрахователна компания Concordia Capital SA и общозастрахователната компания Concordia Polska TUW от техните немски акционери Concordia Versicherung и Vereinigte Hagelversicherung. Придобиването на двете полски дружетсва ще укрепи значително присъствието на Generali в Полша, най-големият пазар в Централна и Източна Европа. Сделката също трябва да получи одобренията на регулаторния и антитръстовия органи.
Основана в Познан компания Concordia има 14 клона и над 40 агенции и си сътрудничи с повече от 2000 брокери. Дружеството предоставя застрахователни услуги в Полша в продължение на 20 години и е един от водещите играчи в сектора на земеделското застраховане, с 330 000 клиенти. Приходите на Concordia в Полша през 2017 г. възлизат на 120 млн. евро.
Generali работи в Полша от 1998 г. насам. Има 1300 местни служители и предоставя застрахователни услуги в сферата на имуществено и животозастраховане на ритейл и корпоративни клиенти. Generali е на осмо място на полския пазар с брутни записани премии от 550 млн. евро и пазарен дял от 3,8% през 2017 г.

Една от последните договорености на Generali бе UniCredit, като двете групи обявиха в началото на юни ексклузивно партньорство в банковото застраховане.

На нарочната пресконференция преди дни Лучано Чирина отбеляза, че регионът на Австрия, Централна и Източна Европа и Русия генерира почти 10% от премийните обеми на Generali и допринася за над 15% от общия оперативен резултат. На пресконференцията бе отчетено още, че операциите на групата в Централна и Източна Европа продължават отличното си развитие през 2017 г. Оперативният резултат на Generali CEE Holding в Прага нарасна с 20 млн. евро до 481 млн. евро, което е над планираните цели. Положителният резултат е постигнат въпреки някои неочаквани катастрофични събития през последното тримесечие на миналата година. Печалбата след данъци достига 316 млн. евро, надминавайки резултата от предходната година с 15 млн. евро. Общата сума на брутните записани премии в региона възлиза на 3,600 млн. евро (+ 1,3%), с дял от 60% от бизнеса на P&C и 40% на животозастраховането. През 2017 г. P&C брутните начислени премии в Централна и Източна Европа се увеличават с 3,4% и достигат 2,145 милиона евро. Ръстът се дължи основно на застрахователните автомобилни линии в Чешката република, Унгария и Словакия.  По отношение на обемите главните застрахователни пазари в Централна и Източна Европа са Чешката република, Полша, Унгария и Словакия. Тези четири най-големи пазари представляват почти 85% от бизнеса на Generali CEE Holding в този регион.

В началото на 2016 гозина от Generali обявиха нова регионална структура. Австрия се присъедини като водещ пазар към региона на Централна и Източна Европа. В съществуващата регионална структура на Generali Group, Австрия е част от региона на EMEA (Европа, Близкия изток и Африка). Сега Регионалният офис на ЦИЕ отговаря за единадесет страни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив