06 Май 2024, 04:58 Днес (0) | Вчера (1)

Germanwings потвърди: 150 са жертвите самолетната катастрофа в Южна Франция

24 Март 2015 17:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 март 2015, 16:44
Под лиценза на creativecommons

Отворена е гореща телефонна линия

Германската авиокомпания Germanwings обяви официално, че 150 души са загинали на борда на самолета от Барселона до Дюселдорф, който се разби днес във Френските Алпи. "За съжаление, трябва да потвърдим, че полет 4U9525 е претърпял инцидент по време на маршрута си от Барселона до Дюселдорф над Френските Алпи. Това е самолет А320. На борда са били 144 пътници и 6-тима членове на екипажа.

Всички служители на Germanwings и Lufthansa изразяват най-дълбоко съжаление, техните мисли и молитви са със семействата и приятелите на пътниците и екипажа", се казва в официалното съобщение, цитирано от бТВ.

Самолетът Еърбъс А 320 на авиокомпания Germanwings, филиал на германския превозвач "Луфтханза”, се разби в района на Барселонет, в южната част на Френските Алпи. Самолетът е летял по маршрут Барселона - Дюселдорф.

Екипи от няколкостотин души вече сe намират в зоната на падналия самолет - на около 2500 - 3000 метра височина в труднопроходима високопланинска местност.  Те се опитват да достигнат до мястото на инцидента с хеликоптери, предаде БНР. Според метеорологичната прогноза се очакват снеговалежи, което допълнително ще затрудни достъпа до мястото.

Възможно е самолетът  да е паднал заради обледяване на сензорите, поради което компютърната система е подавала грешни сигнали до пилотите, обяви "Шпигел". Това е първата версия за катастрофата, коментира "Блиц".

Lufthansa и Germanwings отвориха гореща телефонна линия. На безплатния телефонен номер 0800 11 33 55 770800 11 33 55 77  близки и роднини на пътниците могат да получат информация.

Отломките не са много разпръснати и засега изглежда, че причината за катастрофата не е експлозия. Те са разпилени в радиус от 2 км от мястото, на което е паднала машината.

Френското правителство е открило кризисен щаб и трите засегнати държави - Испания, Франция и Германия, вече координират всички последващи операции. Правителството организира и кризисна среща във връзка с катастрофата.

Germanwings  смени цвета на логото си с черен и изрази съболезнования на страницата си във Фейсбук.  Lufthansa също смени логото си в знак на съпричастност.

Френските авиодиспечери отмениха стачката си, планирана за утре, 25 март. Това е техният израз на съпричастност към жертвите на самолетната катастрофа в Южна Франция и техните близки, предаде АФП. Авиодиспечерите щяха да стачкуват от 25 до 27 март заради недоволството в организацията на труда, условията за пенсиониране и компенсиране.

Испанският монарх крал Фелипе Шести, койтопристигна на тридневно държавно посещение във Франция, съобщи, че прекъсва визитата заради трагедията.

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети утре мястото във Френските Алпи, където се разби самолетът.

Самолетът е бил в експлоатация от 24 години. Това е първата катастрофа на пътнически самолет във Франция от 15 години насам и най-големият инцидент в историята на "Луфтханза". Подобен инцидент е имало и преди месец, но бързата реакция на пилота е спасила пасажерите.  

Инцидентът предизвика шок в Германия, защото маршрутът на самолета е популярен и по него често се лети. Самолетите Ербъс А320 са най-употребяваните в Европа за средни отсечки, а Germanwings има над 1000 такива самолета. Според авиоексперти една от честите грешки на този въздухоплавателен апарат е възможността бордовият компютър да откаже или да започне да извършва операции, които не са подавани от пилота. Голяма статия в германско списание алармира за този проблем през миналата седмица. Смята се, че катастрофиралият самолет е бил на автоматично компютърно управление. Дали компютърът е имал срив обаче, е рано да се каже.

Много държавни глави изразиха съболезнование по повод трагедията. Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователни писма до краля на Испания Фелипе VI и до германския президент Йоахим Гаук по повод самолетната катастрофа. "Дълбоко съчувстваме за тази тежка загуба", се казва в съболезнователните писма на държавния глава.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на германския канцлер Ангела Меркел и испанския крал Фелипе Шести за днешната самолетна катастрофа във Франция, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл, съобщи Дарик.

Путин предаде съчувствието си и изрази подкрепа за семействата на жертвите. "Русия споделя скръбта на онези, които загубиха в тази трагедия свои роднини и близки", подчерта той.

Руското министерство на извънредните ситуации предложи помощ на Франция при операцията по издирването на разбилия се пътнически самолет, предаде още ТАСС, като се позова на неговата пресслужба. То изрази готовност да изпрати на място спасители и техника.

Още по темата
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив