29 Март 2024, 11:25 Днес (4) | Вчера (11)

Google започва да наказва сайтовете, които не са оптимизирани за смартфони

21 Април 2015 11:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 април 2015, 11:09
Под лиценза на creativecommons

Google въвежда ново изискване за интернет страниците, които се надяват да получат висока позиция в списъка с резултати на търсачката. От днес тя ще проверява дали сайтовете са оптимизирани за смартфони и ще ги наказва, ако не са

Всеки сайт трябва да има налична мобилна версия, която да се активира автоматично при посещаване от смартфон. Интернет страниците, които имат такава версия, ще получават по-висок ранг при търсене през мобилно устройство за сметка на тези, които нямат.

Промяната е от особено значение, защото все повече хора започват да използват интернет предимно от мобилни устройства. Въпреки че все повече смартфони са с достатъчно големи екрани за изобразяване на стандартните страници, Google държи на мобилната версия.

Google уточнява, че наличието или липсата на мобилна версия на дадена страница, няма да повлияе на ранга й при търсене от таблет, компютър или лаптоп. Google ще показва допълнителна иконка за мобилните страници в списъка си с резултати. Сайтовете, които използват Google Webmaster Tools, вече трябва да са получили известия, ако търсачката е преценила, че не са съвместими със смартфони в дадения си вид.

Алгоритъмът работи в реално време, така че Google ще засича и отразява в ранга всички промени по сайтовете в рамките на часове. За да бъде приет като мобилен даден сайт, всички негови страници трябва да са оптимизирани за мобилни устройства. Частичните мобилни сайтове също ще се понижават.

Системата започва да се активира поетапно, като може да отнеме известно време докато бъде достъпна за всички мобилни устройства. Компанията уточнява, че липсата на мобилна версия на сайта ще доведе до понижаване в ранга, но не и до пълното му премахване от търсачката, както твърдят някои слухове в мрежата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив