03 Май 2024, 11:17 Днес (0) | Вчера (13)

Google представи "очилата на бъдещето"

28 Юни 2012 12:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2012, 15:47

"Google Glass" интегрират технологията за добавена реалност и поглед към бъдещето в стил Робокоп

Компанията Google представи на конференция в Сан Франциско новите си дигитални футуристични очила "Google Glass" модел "Explorer", които интегрират технологията за добавена реалност и поглед към бъдещето в стил Робокоп, като подават върху стъклата допълнителна информация за обкръжаващата среда. Предвижда се в бъдеще очилата с вградена камера и интернет да се превърнат в неделима част от всекидневния живот, съобщава bTV.

Според съоснователя на компанията Сергей Брин на този етап заявки за новите очила могат да подават само участниците в конференцията – разработчиците на софтуер, които създават приложения за компютърни устройства. Цената е 1500 долара. На този етап очилата работят като видеокамера, позволяваща изображението да се предава в реално време.

По време на презентацията хора от Google са се спуснали с парашути от дирижабъл, летящ над мегаполиса, върху покрив на съседно здание – на Конвеншън сентър. Полетът е бил заснет с помощта на футуристичните очила. След това с велосипеди очилата са били доставени в конферентната зала. Картината на "пътешествието" е била демонстрирана в реално време на огромен екран.

Сергей Брин е отбелязал, че устройството може да предава видеофайлове и да прави снимки. "Сега вие наистина можете да степреди всички на планетата, а видяното с вашите очи в същата секунда ще могат да наблюдават и милиони."

За ефекта на добавената реалност се използват разпространени технологии, с които към образ на екрана на мобилни телефони и таблети се включва информация, като дигиталната камера и връзка с интернет се комбинират с данни за местоположението. Така, ако телефонът се насочи към дадена забележителност, устройството разбира къде е човекът и сравнително лесно се добавя информация към образа на екрана.

В този случай на първо място като приложение изпъква предоставянето на историческа информация, но всъщност технологията е много интересна за рекламодатели и различни услуги, които могат да предложат подходящи места, например, за среща с приятели.

Очилата позволяват още да се изпращат гласови съобщения, да се чете прогнозата за времето, графикът на предстоящите срещи и т.н. Тези неща обаче не са били представени на конференцията "на живо", а чрез рекламен материал. От Google са уточнили, че работата над революционното устройство продължава.

Дисплеят в "очилата на бъдещето" е разположен малко над очите, за да може ползвателят да не се разсейва от основните си занимания. Преглеждането на информацията става с леко навеждане на главата и извиване на врата. Твърди се, че веднъж овладени,тези движения са толкова слаби, че няма да се усещат от околните.

Популярността на технологията за добавена реалност нараства. Върху авангардните проекти работи "таен институт" на Google, наречен " Google Х". Представители на компанията все още не могат да отговорят на въпроса кога "очилата на бъдещето" ще бъдат пуснати в масова продажба. Отбелязват само, че първият модел ще бъде готов в началото на 2013 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив