28 Март 2024, 11:40 Днес (5) | Вчера (12)

Groupama продаде и испанското си подразделение

20 Юни 2012 18:33 по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 юни 2012, 17:50
groupama seguros

Испанската застрахователна компания Grupo Catalana Occidente придоби испанското подразделение на френската Groupama за 404,5 млн. евро

 

Испанската застрахователна компания Grupo Catalana Occidente придоби испанското подразделение на френската Groupama за 404,5 млн. евро (2.77 млн.). Приходите на това дружество за миналата година надхвърлиха 940 млн. евро.

Френската застрахователна компания започна мащабна разпродажба на активи в Западна Европа, за да увеличи капитала си, след като стана ясно, че държи в портфейла си големи пакети лош дълг на закъсалите страни в еврозоната.

Според анализатори Groupama е първият голям европейски застраховател, който пострада от проблеми с капиталовата си адекватност в резултат на кризата с държавния дълг в региона.

Застрахователят, който до началото на дълговата криза минаваше за една от най-добре капитализираните компании от бранша на Стария континент попадна миналата година под полезрението на френския регулатор Autorite de Controle Prudentiel (ACP), когато границата на платежоспособност падна от 200% до 117% през миналата година.

От началото на годината застрахователят извади на тезгяха свои активи във Франция, Испания, Италия и Великобритания.

Според френското издание Les Echos, възможно е Groupama да се освободи и от други активи, посочвайки, че компанията е търсела контакти с Swiss Re, Munich Re, както и Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Европейските застрахователни компании държат най-голям портфейл с облигации на финансово ненадеждни държави и банки и това повишава опасенията, че някои застрахователи могат да попаднат сред жертвите на дълговата криза в еврозоната.

Според данни на "Уолстрийт джърнъл" други големи европейски застрахователи, които се считат най-застрашени от това, е холандско-белгийският застраховател Ageas NV, известен доскоро като Fortis. Сред другите компании, владеещи големи обеми държавни облигации на проблемните страни от еврозоната, са германската Аllianz SE и италианската Assicurazioni Generali SpA.

До началото на дълговата криза в района много застрахователи купуваха облигации, издадени от правителства и банки в еврозоната. Това изглеждаше като лека и нискорискова стратегия за генериране на повече високи доходи за инвеститорите.

След като разпродаде редица подразделения в Западна Европа, френският застраховател започна да се освобождава и от недвижима собственост

В началото на месеца агенция "Ройтерс" съобщи, че Groupama е продала търговския си комплекс, намиращ се на известния булевард "Шанз-Елизе" в Париж. Сделката е за над 500 млн. евро, а купувач - суверенния фонд на Катар - Qatar Investment Authority.

Сградата е със застроена площ от 26 хил. квадратни метра и се намира на "Шанз-Елизе" №52. В нея се помещават редица офиси, както и супермаркетите Virgin Megastore и Monoprix. От Groupama са отказали коментар за информационната агенция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив