20 Април 2024, 04:42 Днес (0) | Вчера (10)

HUK Coburg купува 35% от Български имоти

15 Февруари 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Германското застрахователно дружество HUK Coburg ще придобие около 35% от акциите на двете дружества от групата на Български имоти, съобщиха източници от застрахователния пазар.

Това ще стане на 4 март, за когато са насрочени акционерни събрания на Български имоти и Български имоти - живот. Предвижда се на тях да бъде гласувано увеличение на капитала на двете дружества под условие, като всички новоемитирани акции бъдат записани от HUK Coburg.

Новината за влизането на германската компания се възприема като положителен сигнал за застрахователния пазар у нас като цяло. HUK Coburg е второто по големина дружество в областта на автомобилното застраховане в Германия. През седмицата беше съобщено, че премийният приход на компанията за миналата е бил 3.7 млрд. евро, което представлява 5% ръст в сравнение с 2001 г. Идването на играч от такъв калибър е атестат за все по-нарастващия интерес на чуждестранните лидери в бранша към българския застрахователен пазар.

Както е известно, през миналата година дружествата от групата Български имоти бяха купени от друга реномирана европейска компания - австрийската Винер щетише (Wiener Staedtische). Австрийската компания придоби 90% от акциите на Български имоти и Български имоти - живот, след като плати добра цена на предишните мажоритарни собственици и учредители на дружествата Данчо Джиков и Ангел Крайчев. След сделката „Винер щетише“ увеличи двойно капитала на двете дружества, в резултат на което неговият дял нарасна на 95%. Останалите 5% в момента са поделени между Данчо Джиков и Ангел Крайчев.

След встъпването на HUK Coburg дяловите участия на досегашните акционери ще претърпят корекция. По всяка вероятност Винер щетише ще запази около 62% от акциите в двете компании, докато дяловете на Джиков и Крайчев ще паднат до около 3%. Новият акционер ще получи и участие в управителните органи на дружествата от групата.

Интересът на германския застраховател към България е част от стратегията на компанията за развитие в Централна и Източна Европа. В средата на януари тази година в интервю за германския вестник „Ханделсблат“ главният изпълнителен директор на HUK Coburg Ролф-Петер Хьонен заяви, че застрахователят планира да разшири дейността си в региона като продължение на успешния си старт в Полша. Там HUK Coburg също обедини усилия с Винер щетише. Двете компании са основни акционери в местното застрахователно дружество TU Compensa, което беше създадено в края на миналата година след сливането на дъщерните дружества на австрийския и германския застраховател в Полша. Според Ролф-Петер Хьонен полската компания се развива добре въпреки неблагоприятните икономически условия. Изглежда, желанието на германския застраховател е да постигне същите резултати и от партньорството си с Винер щетише в България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив