01 Май 2024, 01:40 Днес (0) | Вчера (13)

IFC става акционер на ПОК „Доверие“

22 Декември 2022 13:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 22 декември 2022, 13:56

"Интернешънъл файненс корпорейшън" (International Finance Corporation, IFC), част от Световната банка, става акционер на ПОК "Доверие" с почти 10 на сто от капитала на дружеството, съобщава ПОК "Доверие".

IFC, член на Групата на Световната банка, е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари. Тя работи в повече от 100 страни, използвайки своя капитал, опит и влияние, за да създаде пазари и възможности в развиващите се държави. През фискалната 2022 г., IFC е насочила рекордните 32,8 милиарда долара към частни компании и финансови институции в тези страни, подкрепяйки частния сектор, за да прекрати крайната бедност и да стимулира общия просперитет, докато икономиките се борят с ефекта от глобалните наслагващи се кризи.

През последните години, много държави и инвеститори започнаха да обмислят засилена роля на капиталовото пенсионно осигуряване, за да стабилизират пенсионните системи и да намалят негативния ефект от влошената демографска картина, върху солидарните пенсионни фондове.

Демографската картина на България е особено тежка и затова е важно 2-ри и 3-ти стълб от тристълбовата пенсионна система, да се развиват устойчиво в бъдеще, за да осигурят по-високи пенсионни доходи на все по-застаряващото население на страната.  Вярваме, че участието на IFC, в качеството на акционер в ПОК "Доверие”, ще помогне в този процес.

Ние, работещите в ПОК "Доверие”, сме горди , че отговорихме на сериозните изисквания на IFC и оценяваме високо възможността, в бъдещата си дейност, да  ползваме глобалната експертиза на тази организация. И до сега сме се стремили да се придържаме към високи стандарти в корпоративното управление, но също така сме убедени, че те могат да бъдат още по-високи.

Бързо променящата се среда в целия свят, с навлизането на все повече дигитални решения, във всички бизнеси, както и необходимостта от въвеждане на корпоративни и инвестиционни политики, осигуряващи опазване на околната среда и корпоративна социална отговорност, са части от управлението на ПОК "Доверие” АД, за които, в бъдеще, ще разчитаме на помощта на IFC.

Инвестицията на IFC се извършва под формата на покупка на акции на ПОК "Доверие” АД, от ATBIH GMBH, което е 100% собственост на VIG, като VIG, чрез ATBIH, остава мажоритарен собственик на Компанията, с около 83% участие в акционерния капитал.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив