20 Април 2024, 00:25 Днес (0) | Вчера (10)

IT секторът скочи срещу забраната да се прави "Гражданска отговорност" онлайн

10 Септември 2015 14:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket 2
A+ A-
Последна редакция: 10 септември 2015, 14:33
Под лиценза на creativecommons

Аргументите, на които се базира предложението на Комисията за финансов надзор (КФН) за забраната за сключване на застраховка „Гражданска отговорност” онлайн са неубедителни, твърдят от сектора

"Интерактив Адръвтайзинг Бюро” България (ИАБ България), Българската уеб асоциация (БУА), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и ИКТ Клъстер подкрепят позицията на водещи застрахователи в страната, че забраната за сключването на застраховка "Гражданска отговорност” онлайн противоречи на естествения ход на дигитализиране на финансовите услуги, за да бъдат те по-достъпни за гражданите и юридическите лица. 

Това се казва в официална позиция на четирите организации.

В прав текст IT организациите заявяват: "Считаме, че аргументите, на които се базира предложението на Комисията за финансов надзор (КФН) за забраната за сключване на застраховка "Гражданска отговорност” онлайн са неубедителни и не са обвързани с възможностите за технологично решение за предоствяне на финансови услуги от разстояние". Всъщност основният мотив е, че при попълване на данни онлайн можело да се направи грешка и тя да не бъде уловена навреме, което ще накара застрахователите да откажат изплащане на редовна застраховка.

"Свободният пазар ни дава достъп до всякакъв тип информация, стоки и услуги. Интернет единствено помага този достъп да се осъществява по-лесно и затова се превръща в предпочитана форма на ползване от все повече потребители. Не считам, че щом мога да купя автомобил през интернет, трябва да ходя до нечий офис, за да си купя застраховката за него”, споделя Христо Христов, председател на УС на ИАБ България.

И четирите организации искат да бъде отворена дискусия по темата, за да бъде направено предложение за промяна.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Интересно защо навсякъде се говори за "ЗАБРАНА". Забрана няма, запазва се стария режим за продажба онлайн, а именно чрез подписване на договор. Интереса е ясен. IT сектора иска да влезе в бизнеса без да инвестира в структури и корпоративно управление. А кой са "Водещите компании". Нека си говорим с имена Алианц и Уника. Ако погледнем справките на КФН, те не са водещи, а най-малко водещи са в продажбитена Гражданска отговорност". И още нещо същите тези компании не успяват да продават макар, че от години са с най-ниските тарифи. Истината: Алианц и Уника + IT сектора искат без особени усилия да се настанят в сектора. А къде са интересите на потребителя, или може би е добре за него да си купи без да подпише договор застраховка от продавач в интернет, който може и да е измамник, създал портал с цел да инкасира по 180 лева от една страничка текст пусната по мейла? Нека да попитаме потребителя!
#1 | от Янаки Антонов | 11.09.2015 | 08:44
Напиши своя коментар тук.
#2 | от Янаки Антонов | 11.09.2015 | 08:44
Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив