25 Април 2024, 11:27 Днес (4) | Вчера (12)

Insurance Europe потвърждава недвусмислено своята подкрепа за COP26

12 Ноември 2021 16:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 12 ноември 2021, 17:57

Insurance Europe недвусмислено подкрепя глобалната инерция за борба с изменението на климата, която е в центъра на COP26, както и целите на Парижкото споразумение, Европейския зелен договор и целите на Европа за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. и постигане на нетно - нулева икономика до 2050 г.

Всъщност необходимостта от спешни действия никога не е била по-недвусмислена и, както е показано от последния доклад на IPCC, разходите за намаляване, смекчаване и адаптиране на мерките бледнеят в сравнение с дългосрочните разходи за неограничени изменението на климата.

Застрахователите могат да играят значителна роля както за смекчаване на най-лошите сценарии на изменение на климата, така и за подпомагане на гражданите и бизнеса да се справят и да се адаптират към последиците от промените, които не могат да бъдат избегнати и които ще продължат много години. Застрахователите могат да направят това чрез:

  1. Способността им да поемат и диверсифицират рисковете от името на клиентите и да им предоставят финансовата подкрепа, от която се нуждаят, за да се справят с последиците от събития, свързани с изменението на климата.
  2. Техните познания и опит за управление на риска, за да помогнат на клиентите и публичния сектор да изградят осведоменост за риска и да намалят експозицията и да повишат устойчивостта към въздействията на изменението на климата, включително чрез подходи за "възстановяване на по-добри" след настъпили щети.
  3. Техният капацитет да инвестират в прехода към устойчивост, тъй като те са най-голямата група от институционални инвеститори в Европа с над 10 трилиона евро активи.

Застрахователите вече предприемат действия и са готови да направят повече, както се вижда от инициативите и коалициите, в които участват много застрахователи. Но за да изиграят пълната си роля и наистина да разгърнат значителния потенциал на сектора, те се нуждаят от правителствата, които да предприемат действия. Те включват по-специално:

  • Ангажименти за инвестиране в мерки за адаптиране и превенция. Действително, мерките за адаптация и превенция, предприети днес, ще имат огромно влияние върху това, което е застраховано в бъдеще.
  • Стимулиране и подкрепа на по-устойчиви суверенни, корпоративни и инфраструктурни проекти, в които застрахователите могат да инвестират, например чрез следване и последователно прилагане на принципа "замърсителят плаща" на международно ниво, чрез по-голямо "натрупване" на частен капитал чрез публично-частни партньорства и чрез по-добро балансиране на кредитния риск, свързан с инфраструктурни проекти.
  • Регулиране, включително пруденциално регулиране, което подкрепя - и със сигурност не пречи - ролята на застрахователната индустрия.
  • Политики, за да се гарантира, че преходът се случва по честен и справедлив начин.
  • Повече публично-частни партньорства, тъй като съществуващите демонстрират, че споделянето на експертен опит и опит между основните заинтересовани страни в областта на устойчивостта на климата може да доведе до промяна.
  • Създаване на европейска ESG база данни, така че инвеститорите да имат ефективен достъп до сравними и надеждни данни, които са им необходими за устойчиво инвестиране и отчитане.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив