19 Април 2024, 19:47 Днес (10) | Вчера (11)

Intel влиза на пазара на безпилотни коли: купува Mobileye

16 Март 2017 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 март 2017, 09:28

Сделката е за за 15,3 млрд. долара и предвещание за развитие на сектора

Intel обяви придобиването на Mobileye – израелска компания, специализирана в разработването на технология за безпилотно управление на автомобили – чрез сделка на стойност 15,3 милиарда долара. С това ИТ производителят се надява да завладее позиции на един бързо развиващ се нов пазар, за който се очаква да достигне стойност около 70 милиарда долара на година към 2030 г., пише GreenTech.bg.

Новата, съвместна организация, фокусирана върху безпилотното управление на автомобили, ще се намира в Израел. Тя ще се ръководи от проф. Амнон Шашуа, съосновател на Mobileye, неин председател и главен технически директор.

Двете компании твърдят в съвместно изявление, че новото подразделение "ще подкрепи съществуващите производствени програми на двете компании и ще надгради отношенията с клиентите и партньорите в автомобилната индустрия, които се стремят към разработване на високо автономни и напълно автономни технологии за управление на автомобили". Обединяването би трябвало да съчетае силните страни на Intel в областта на свързаността, високопроизводителните изчисления и изкуствения интелект с богатия опит на Mobileye в областта на компютърното зрение и машинното обучение за безпилотно управление на коли.

Представата на двете фирми е, че заедно ще "ускорят бъдещето на автономното управление на автомобили чрез подобрена производителност в съчетание с решения "облак-към-коли" на по-ниска цена за автомобилните производители".

"Това ще осигури на потребителите по-безопасни, по-гъвкави и по-евтини възможности за транспорт, както", коментира Зив Авирам, съосновател на Mobileye, председател и главен изпълнителен директор на фирмата. Той смята, че това ще означава и нови бизнес-възможности за клиентите – автомобилните производители.

Освен всичко сделката представлява и допълнителен "вот на доверие" към един сектор, който обещава да намали въглеродните емисии и замърсяването на въздуха в цялата транспортна индустрия.

Високо автономните и напълно автономните технологии за управление на автомобили са особено подходящи за електрически превозни средства. Те водят до подобряване на горивната ефективност на превозното средство чрез оптимизиране на маршрутите и осигуряване на по-ефективно използване на енергийния ресурс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив