24 Април 2024, 17:04 Днес (12) | Вчера (6)

Lloyd's of London прогнозира загуби от COVID-19 по няколко застрахователни линии

30 Март 2020 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 март 2020, 10:07

Обобщените пазарните загуби ще бъдат съобщени в началото на май

Застрахователите от Lloyd's of London са изправени пред претенции, свързани COVID-19, по 14 вида застраховки, съобщи главният изпълнителен директор Джон Нийл по време на пресконференция, на която обяви резултатите за пазара през 2019 г. Според Нийл, все още е рано да се оцени вероятният обем  на застрахованите загуби от коронавируса, но със сигурност  COVID-19  ще повлияе върху редица класове в бизнеса. Lloyd's разглежда пандемията като всяка друга форма за загуби от катастрофи. Основно очакваните загуби ще са по линии като застраховки за отмяна на мероприятия, застраховане на пътувания, медицинска небрежност, компенсация на останали без работа и отговорност на работодателите от такива групи работещи, като медицински персонал и стюардеси в авиокомпаниите. Нийл потвърди, че други сфери на въздействие са, например, възможни съдебни искове по отговорности на круизни компании и хотели. Очакват се и искове по застраховки на висш мениджърски състав, по застраховки на търговски кредити, по застраховки на залози, както и по политически риск. Непосредствената опасност за пазара е свързана с последиците от икономическата криза за баланса, а не за рентабилността от андеррайтинг. Най-уязвимата линия е застраховка на отменени мероприятия, като тук Lloyd's имапредвид Олимпийските игри, турнира Уимбълдън и музикалния фестивал в Гластънбъри (Великобритания). Нийл прогнозира, че загубите на Lloyd's няма да са като при Munich Re's и Swiss Re's в този клас.

Припомняме, наскоро презастрахователят  Swiss Re обяви, че неговият общ пазарен дял достига приблизително 15% за покритие на събития и тяхната отмяна, която може да е свързана с COVID-19. Джон Дейси, финансов директор на групата, неотдавна посочи и конкретна сума на загубите при отмяна на Олимпиадата в Токио – $250 млн. Дейси каза още, че компанията му прогнозира загуби в диапазона от $100 млн. до $999 млн. за други мероприятия, планирани за останалата част на годината.

Презастрахователят Munich Re все още не е публикувал никакви прогнозни цифри, свързани с COVID-19, макар че неотдавна посочи, че икономически групата остава силна дори и в настоящите условия. "Даже в твърде малко вероятния сценарий на всемирна пандемия, еквивалентна на 200-годишно събитие, очакваме застрахователни претенции, аналогични по мащаб  на естествена катастрофа от среден калибър при презастраховането на имущество", посочиха от Munich Re.

Нийл каза, че Lloyd's ще обобщи пазарните загуби в началото на май.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив