09 Юли 2024, 00:54 Днес (0) | Вчера (2)

Lloyd’s държи 5% от световния пазар

23 Май 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Компанията "Лойдс" (Lloyd's) е световен лидер във финансово-застрахователната дейност повече от 300 години. "Лойдс" работи в над 100 страни. Компанията извършва почти 5% от световната презастрахователна дейност.

Компанията "Лойдс" (Lloyd's) е световен лидер във финансово-застрахователната дейност повече от 300 години. "Лойдс" работи в над 100 страни. Компанията извършва почти 5% от световната презастрахователна дейност. Тя се реализира в четири основни сектора - морско, сухопътно, въздушно и автомобилно застраховане. Почти половината от международните застрахователни полици се подписват от "Лойдс".
Чистата печалба на "Лойдс" например за 1996 г. е 576 млн.
щ. д. За тази година компанията очаква да приеме застрахователни вноски в размер на 16.3 млрд. щ. д. От тях 11.9 млрд. щ. д. ще постъпят от 668 корпоративни клиенти. Останалата сума идва от 4712 индивидуални клиенти.
В сградата на "Лойдс" се намира най-внушителният музей на историята на световното застраховане. Там са събрани и изложени останки от най-големите катастрофи на Земята.
Англичаните се шегуват, че дейността на най-голямата застрахователна компания в света започва на чашка кафе. Основателят на корпорацията Едуард Лойд бил съдържател на кафене. През 1716 г. започнал да застрахова корабите и товарите на посетителите в неговото заведение. Като специална застрахователна организация "Лойдс" е учредена с акт на Британския парламент през 1871 г.
Особено значение за работата във фирмата има звънът на камбаната, която е поставена през 1896 г. в най-голямата є зала. Тя е извадена от потъналата по време на буря край бреговете на Холандия през 1799 г. фрегата "Лютин". Нейният товар от златни монети и слитъци сребро е бил застрахован от "Лойдс". От изплащането на обезщетението фирмата загубила много. Един удар на камбаната означава, че кораб, застрахован от "Лойдс", не е пристигнал на определеното пристанище. Ако след пет седмици не постъпят никакви сведения за него, името му се вписва в книгата "Кораби, които се търсят". Два удара на камбаната означават, че акредитиран агент на "Лойдс" е съобщил за откриване на изчезнал кораб. Ако определеният срок на очакване изтече и за плавателното средство все още няма сведения, тогава в централната зала на компанията се разнасят три удара. Тогава неговият собственик трябва да получи обезщетение.
Имената на всички застраховани кораби с вместимост над 100 бруто регистър тона в случай на гибел се вписват в така наречените "Книги за корабокрушения".
В България лицензираният застрахователен брокер "Фиделитас" ООД е упълномощен от "Лойдс" да урежда щети по полиците и сертификатите на "Лойдс", които съдържат клауза за уреждане на щети в чужбина - проверка на документацията по иска, калкулация на щетата, уреждане на изплащането на застрахователните обезщетения. "Фиделитас" има централен офис във Варна и представителства в София, Бургас, Пловдив и Русе, чрез които обхваща територията на най-големите градове и всички морски и речни пристанища в България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8069
GBP 2.4796 2.4887 2.3115
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив