15 Май 2024, 16:12 Днес (9) | Вчера (11)

M&A в застраховането се увеличават в Обединеното кралство при забавяне в ЕС

22 Март 2024 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 март 2024, 09:52

И 2024 година ще е силна за застрахователните сливания

Сливанията и придобиванията (Mergers and Acquisitions, M&A) в застрахователната индустрия в Обединеното кралство се увеличават през 2023 г., за разлика от по-широкото забавяне на сделките в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА). През последните пет години Обединеното кралство е водещо в региона на EMEA в дейностите по сливания и придобивания, постигайки повече от 100 сделки годишно. Това контрастира с други активни страни в региона, които обикновено отчитат обеми на сделките с ниски двуцифрени числа.

Миналата година бяха отчетени 156 придобивания на застрахователни цели в Обединеното кралство спрямо 130 през 2022 г. Междувременно броят на сделките в ЕМЕА спадна до 354 от 385 за същия период, като това до голяма степен се дължи на спада на сделките в много от обикновено най-активните страни, включително Франция, Ирландия, Испания и Италия, сочат данни на S&P Global Market Intelligence.
Общият спад е в съответствие с по-широкото забавяне на застрахователната дейност по сливания и придобивания в други региони по света.
Превесът на Обединеното кралство в сливанията и придобиванията се дължи на активността сред брокерите. Подобно на ситуацията в Съединените щати, пазарът във Великобритания  включва и малки брокери заедно с по-големите компании, които следват агресивни стратегии за придобиване, присъединявайки свои по-малки конкуренти. Например, през 2023 г. една от най-значимите по стойност транзакции бе с Ardonagh Group Holdings. Ardonagh се съгласи да продаде брокера Atlanta Group на британския брокер и MGA група Markerstudy.
Въпреки че сделките с брокери бяха преобладаващи, застрахователният сектор в Обединеното кралство също стана свидетел на няколко ключови придобивания на оператори през 2023 г. RSA Insurance Group, собственост на канадската Intact Financial Corp., участва като купувач и продавач през годината. Групата придоби посредническия бизнес с търговски линии на Direct Line Insurance Group PLC и продаде своя бизнес с директни лични линии за дома и домашни любимци в Обединеното кралство на Admiral Group.
Aviva разшири своето портфолио, като добави британския бизнес за защита на American International Group Inc. към последните си придобивания.
Обединеното кралство бе водещо по обем на сделките, но значителна дейност по сливания и придобивания имаше и в други страни. Assicurazioni Generali отбеляза една от най-големите сделки за годината с придобиването на испанските операции на Liberty Mutual за 2,3 млрд. Евро. Френският държавен катастрофичен презастраховател Caisse Centrale de Réassurance SA продаде многолинейния си международен презастрахователен филиал, CCR Re Société anonyme, на консорциум от френски взаимозастрахователи.
Въпреки че като цяло броят на сделките в Европа, Близкия изток и Африка спадна през 2023 г., те са задържаха на по-високо ниво от 2019-та, годината преди пандемията от COVID-19. Първите прогнози сочат, че 2024 г. ще бъде още една активна година за застрахователните сливания и придобивания както в Обединеното кралство, така и на други места.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив