24 Април 2024, 21:51 Днес (12) | Вчера (6)

Mastercard и Visa преразглеждат участието си в криптовалутата на "Фейсбук"

02 Октомври 2019 11:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 октомври 2019, 11:05

Не е ясно колко членове на Асоциация Либра ще се ангажират с новата криптовалута

Mastercard Inc. и Visa Inc. са сред част от компаниите, които преразглеждат участието си в проекта за криптовалутата Либра на "Фейсбук", съобщи в сряда "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, запознати с въпроса, предаде БНР. Според източниците на финансовото издание, ръководителите на някои от компаниите поддръжници на проекта, известни като Асоциация Либра, са отказали молбите на "Фейсбук" да подкрепят публично проекта вследствие на негативна реакция на тази идея от страна на САЩ и на редица представители на европейски правителства, както и от страх да не привлекат вниманието на регулаторните органи.
Тези източници на "Уолстрийт джърнъл" добавиха, че Министерството на финансите на САЩ е изпрало писма до редица компании, включително Mastercard и Visa, с молба за пълен преглед на техните програми срещу прането на пари и как дигиталната валута Либра ще се впише в тях. Когато обаче компаниите, които са членове на асоциацията, са поискали от "Фейсбук" информация по тези въпроси, те не са получили подробни отговори.
Освен това не е ясно колко членове на Асоциация Либра ще се ангажират с новата криптовалута, тъй като те са подписали само необвързващи писма за намерение и никой от тях не е предоставил десетте милиона долара, които "Фейсбук" поиска от всеки член, за да финансира създаването на дигиталната валута Либра и самата мрежа за разплащане с нея.
Източниците на "Уолстрийт джърнъл" посочиха, че ръководителите на компаниите от асоциацията ще се срещнат във Вашингтон, окръг Колумбия, в четвъртък (3-ти октомври) и в Женева на 14-ти октомври, за да преразгледат устава си и да назначат съвет на директорите.
Новината може да затрудни сериозно водещата социална медия "Фейсбук" по пътя ѝ за реализирането на проекта за криптовалутата "Либра".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив