16 Май 2024, 23:21 Днес (11) | Вчера (12)

Moody's излезе с негативна прогноза за италианските животозастрахователи

30 Юни 2023 11:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юни 2023, 11:31

Прогнозата за P&C застрахователите на Ботуша остава стабилна

Рейтинговата агенция Moody's даде стабилна прогноза на италианските застрахователи на имущество и злополуки (P&C), докато прогнозата за животозастрахователите на Ботуша е негативна. Стабилната прогноза за P&C компаниите отразява очакванията на агенцията, че повишаването на цените в значителна степен ще компенсира по-високата честота на претенциите и инфлацията през 2023 г. Негативната прогноза за животозастрахователите отразява намалелите продажби на спестовни полици и повишения риск от неизпълнение на задълженията, доколкото ръстът на процентните ставки прави другите инвестиционни продукти по-привлекателни.
Докато италианската икономика нарасна през 2022 г., Moody's очаква, че тя ще се забави до 0,8% през 2023 г от 3,8% през 2022 г. Анализаторите очакват също , че нивото на инфлацията в страната ще намалее през тази година, както и през 2024 г. Забавянето на икономиката и относително високото ниво на безработицата при свит разполагаем доход в резултат на инфлацията на потребителските цени, вероятно, ще удържа ръста на обема премии, в частности, за дискреционните застрахователни и спестовни продукти.
В отчета се казва още, че ръстът на цените в автомобилното застраховане ще поддържа стабилни показателите на андъррайтинга на пазара на P&C в Италия и Moody's очаква стабилна рентабилност през 2023 г.
«Италианският пазар на P&C остава раздвоен. Немоторните линии демонстрират добра рентабилност благодарение на почти 9%-ния ръст на премиите през миналата година. Напротив, рентабилността на андъррайтинга в ключовия автомобилен сегмент стана отрицателна, отразявайки ръста на исковете и стагнацията в ръста на премиите», коментират  анализатоите.
Moody's отбелязва, че Италия е една от страните в Европа, изложени най-силно на стихийни бедствия, но застрахователното проникване от такива опасности, като наводнения и градушки, е много ниско. Застраховането от природни бедствия не е задължително и зависи от частния сектора което  го прави относително скъпоструващ. Според отчет, само 5% от италианските домове са застраховани от стихийни бедствия.
В животозастраховането въпреки че ръстът в процентните ставки увеличи доходността на инвестициите през 2022 г.,  продажбите на спестовни полици бяха удържани основно заради факта, че  алтернативите с по-висока доходност също станаха по-достъпни. В същото време това увеличи риска клиентите по спестовните животозастраховки да се откажат от полиците си.
Анализаторите не очакват сценарий на масов провал, но италианските животозастрахователи трябва да запазят ролята  си на предпочитан доставчик на спестовни продукти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив