03 Май 2024, 06:39 Днес (0) | Вчера (13)

Munich Re: Под 40% от световните загуби от природни бедствия са застраховани

04 Август 2023 13:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 август 2023, 11:56

Застрахователите са понесли около 35% от глобалните загуби по отношение на средните полугодишни загуби в периода 2013–2022 г.

Земетресения, гръмотевични бури и наводнения оглавиха рейтинга на природните бедствия в света за първата половина на 2023 г., сочи доклад на презастрахователя Munich Re. Въпреки че общата икономическа загуба от 110 милиарда долара е по-ниска от тази през първата половина на 2022 г. (120 милиарда долара), тя все още е доста над средната стойност за 10 години (98 милиарда долара, коригирана с инфлацията), пишат експертите в Global Natural Disaster Figures. Същото важи и за 43-те милиарда долара застраховани загуби. Сравнимата цифра през 2022 г. е 47 милиарда долара, но средната десетгодишна загуба за шестте месеца възлиза на 34 милиарда долара.
Според Munich Re по-малко от 40% от общите загуби през първата половина на годината са били застраховани, което показва голямата дупка в застрахователното покритие. Застрахователите са понесли около 35% от глобалните загуби по отношение на средните полугодишни загуби в периода 2013–2022 г.
Кои природни бедствия са били най-скъпи?
Земетресението в Турция и Сирия се превърна в най-разрушителното природно бедствие за шестмесечието. На 6 февруари серия от трусове удари югоизточна Турция близо до границата със Сирия. Двата най-силни вторични труса бяха с магнитуд съответно 7,8 и 7,5 по Рихтер и станаха най-силните земетресения в Турция от десетилетия. Около 58 000 души загубиха живота си. Бяха унищожени голям брой сгради, пътища и мостове.   В резултат на това глобалният брой на жертвите на природни бедствия през първата половина на годината (около 62 000) надвиши цифрите от 2010 г. Общите щети от земетресението в двете страни се оценяват на около 40 милиарда долара, включително Сирия с 5 милиарда долара. Въпреки работата на Турския застрахователен пул при природни катастрофи (TCIP), който предоставя задължителна жилищна застраховка в Турция и сега има застрахователно проникване от над 50%, застрахованият дял от общите загуби на обща стойност около 5 милиарда долара остава малък. Застрахователната сума по TCIP е ограничена до 640 000 турски лири на жилищна единица (еквивалент на приблизително 34 000 $ по време на земетресението). Търговските предприятия не са включени в пула. По същия начин инфраструктурата обикновено не е застрахована. По-конкретно, в страна, предразположена към земетресения като Турция, би било желателно и практично да има по-широко разпространение на застрахователно покритие, за да се гарантира, че жертвите – включително правителствата – могат да се възстановят по-бързо от финансови загуби, коментират в Munich Re. "Земетресението в Турция и Сирия показва важността на надеждните и безопасни сгради. Спасяването на животи трябва да бъде основната цел, - каза Томас Бланк, член на борда на Munich Re. - Следващата стъпка е да намалим загубите при такива бедствия. Ние също трябва да се адаптираме, за да се справим много по-ефективно с ефектите от глобалното затопляне под формата на по-чести или по-тежки метеорологични бедствия – чрез възприемане на подходящи строителни методи, избиране на места, които могат да издържат на бъдещи въздействия, и застраховане на непосредствените финансови последици. Това ясно се илюстрира от цифрите на загубите за първата половина на 2023 г."

В САЩ през първата половина на годината множество силни гръмотевични бури, придружени от разрушителни торнада и градушки, доведоха до бързо нарастване на загубите, отбелязва Munich Re. Общите загуби от тези бури достигнаха над 35 милиарда долара, от които над 25 милиарда долара бяха застраховани. Загубите в САЩ от такъв мащаб силни гръмотевични бури сега изглеждат нормални. Коригирани спрямо инфлацията, по-високи загуби от бури през първата половина бяха отчетени само веднъж в САЩ, през 2011 г., с 46 милиарда долара общи загуби и 29 милиарда долара застраховани загуби. Най-скъпото отделно събитие за полугодието беше серия от гръмотевични бури в средата на юни, които удариха големи части от Тексас. Най-тежките щети бяха причинени от силни шквалове и градушка с диаметър до дванадесет сантиметра - почти два пъти по-големи от топка за тенис. Съобщава се за повече от 50 торнада, със скорост на вятъра над 218 км/ч. Тоталните загуби се оценяват на приблизително 8,4 милиарда долара, от които приблизително 7 милиарда долара са застраховани.
Повечето анализатори предполагат, че изменението на климата допринася за образуването на тежки торнада и градушки, тъй като продължаващото затопляне води до повече изпарения и, особено на нивото на земята, по-висока влажност. Статистическите данни за загубите от бури в Северна Америка и Европа също се покачват, дори след корекция за увеличенията от икономическия растеж, коментират от   Munich Re. "Последиците от изменението на климата все повече засягат живота ни. Първата половина на 2023 г. се характеризира с рекордни температури в много региони на света, много високи температури на водата в различни океански басейни, суша в части от Европа и тежки горски пожари в североизточна Канада", казва Ернст Раух, главен директор по климата и геофизиката на Munich Re. Активността на ураганите в Северния Атлантик обикновено намалява по време на Ел Ниньо. Въпреки това необичайно топлите температури на водата в основните зони на образуване на урагани, със стойности с 1–2 °C над средните, увеличават вероятността от формиране на повече бури в основната фаза на сезона, започваща през август. Това затруднява прогнозирането какъв ще бъде настоящият сезон на ураганите.
Както и през 2016 г., природният климатичен феномен Ел Ниньо ще играе важна роля през 2023 г. Характеризира се с температурни колебания в Тихия океан, което се отразява на екстремното време в много региони на света и причинява временно допълнително повишаване на температурата. В същото време проучванията на глобалните температурни тенденции са недвусмислени: глобалното затопляне на водата и въздуха се дължи до голяма степен на изменението на климата, което причинява повече свързани с времето бедствия и финансови загуби.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив