23 Юни 2024, 04:57 Днес (0) | Вчера (0)

Munich Re върви по пътя на Алианц

29 Ноември 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Най-голямата в света застрахователна компания Munich Re има навика да следва резултатите на конкурентния презастраховател Алианц.

Това не е странно ­ двете групировки имат много общо, като се започне от същите основатели, общи дългосрочни акционери, работата на един и същ пазар и се свърши със съседството на главните им офиси на една улица в Мюнхен. Когато преди две седмици "Алианц" отчетоха рекордна загуба за тримесечието в размер на 2.08 млрд. долара, повечето анализатори се подготвиха за подобен резултат и в Munich Re.
"Резултатът ще е голяма загуба ­ единственият въпрос е колко голяма" ­ коментира Уилям Хоукинс от Fоx-Pitt. Той предвиди сумата да достигне около 700 млн. евро, но добави, че няма да е твърде шокиран, ако прогнозите му се окажат оптимистични.
"Алианц" мина дълбоко на червено поради загубите на дъщерната си банка Dresdner Bank, слабите фондови пазари, и скачащия до небето размер на исковете за щети, причинени от наводнението в Германия, и азбестовата война в САЩ.
Munich Re е изложена на същите рискове, твърдят специалисти. Компанията държи големи дялове в HVB Group, втората по големина търговска банка в Германия, и Commerzbank, третата по големина. И двете финансови институции трябваше да понесат значителни загуби, причинени от приближаващата се към рецесия икономика в страната.
Последен фактор, тежащ на германските застрахователи, е унищожителното наводнение, което заля Централна и Източна Европа през лятото. Според предварителните изчисления щетите, които компанията ще трябва да покрие, достигат около 500 млн. евро.
Браян Ший от "Мерил Линч" коментира, че загубите от наводнението сложиха край на регистрираното напоследък подобряване на общия индикатор на групировката, която изчислява разликата между приходите и общите загуби и разходите. Индексът падна на около 100%, след като през третото тримесечие на миналата година успя да се вдигне до 133%, дори с включените загуби от терористичните атаки в Ню Йорк. Майкъл Хътнер от JP Morgan обаче изказа мнение, че същинският индекс с изключени извънредни пера би трябвало да покаже подобрение и подхранва надеждата за по-високи печалби в идващите месеци.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8246
GBP 2.4796 2.4887 2.3142
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив