16 Май 2024, 18:42 Днес (11) | Вчера (12)

Nord Stream съди застрахователите на "Северен поток" за €400 млн.

13 Март 2024 12:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 март 2024, 10:50

Lloyd's of London и Arch Insurance са посочени като ответници от името на няколко застрахователи

Nord Stream даде на съд застрахователите на "Северен поток", като искът е за около €400 млн. ($436 млн). Компанията твърди, че не получила обезщетение за понесените вреди от експлозиите на тръбопроводи през есента на 2022 г. В иска се казва, че причастните към деянието остават неизвестни до този момент, съобщи агенция АСН.
Компанията-оператор Nord Stream (принадлежи на «Газпром», в който акционери са още Wintershall Dea, Eon, Gasunie и Engie) съди застрахователите, включително Lloyd's of London, за отказ да покрият щетите от взривовете на газопроводи «Северен поток» и «Северен поток-2», съобщиват The Financial Times и Reuters, позовавайки се на документи, подадени във Върховния съд на Лондон.
Nord Stream подтвърди пред РБК внесения иск без да уточнява детайли.  По данни на FT и Reuters, компанията е подала иска миналия месец. В документите се казва, че пълният ремонт, смяната на тръбите и замяната на изгубения запас от газ струват от €1,2- до €1,35 млрд. ($1,5 млрд.).

Lloyd's of London и Arch Insurance са посочени като ответници от името на няколко застрахователи. Lloyd's е отговорен за група застрахователи, които трябва да предоставят така наречените първични полици, които носят първите щети от всяко събитие. Arch стои начело на група застрахователи, които предоставят допълнително покритие. FT уточнява, че такива полици влизат в сила след покриване на щетите по основното покритие.

Nord Stream твърди, че взривовете са събитие, по което трябва да бъдат платени обезщетения и по двете полици. В иска се казва още, че един от тръбопроводите е изглеждал усукан и деформиран на едно място, а на друго е бил нарязан и гладък, пише Reuters. Според съдебните документи, Nord Stream е подал иска както от свое име, така и като представител на други компании — бенефециари на застрахователни полици, включително Munich Re, откъдето до момента отказват коментар.

Претенцията в размер на €400 млн. е разпределена поравно между основната и допълнителните групи, отбелязва FT. Компанията също иска около €3,7 млн ($4 млн) за оценка на щетите и за други разходи. Според групата за анализ на съдебните данни Solomonic искът е един от най-големите, подавани във Върховния съд на Великобритания през последната година. Lloyd's of London и Arch към момента отказват коментари за FT и Reuters.  Русия и Западът се обвиняват взаимно са взрива на Северен поток.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив