16 Април 2024, 15:18 Днес (8) | Вчера (10)

PwC за предизвикателствата пред животозастрахователите през следващото десетилетие

29 Ноември 2012 10:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 ноември 2012, 10:57
Под лиценза на creativecommons

Сред най-сериозните рискове са застаряването на населението, ограничаването на социалните правителствени програми, все по-високите медицински разходи и др.

Секторът на животозастраховането е изправен пред бързо променяща се и силно конкурентна среда. Компаниите, работещи на този пазар ще трябва да се преборят с цяла гама социални, технологични, екологични, икономически и политически опасности, за да оцелеят през следващите десет години. Това се посочва в доклада на PricewaterhouseCoopersLife insurance 2020: Competing for a Future”.

Тези фактори могат сериозно да повлияят върху бизнеса на компаниите от сектора на животозастраховането и пенсионното осигуряване.

Сред най-сериозните рискове са застаряването на населението, ограничаването на социалните правителствени програми, все по-високите медицински разходи и др.

„За да оцелеят в дългосрочен план, дружествата от сектора трябва да идентифицират и реагират незабавно на всяка изникваща опасност, вместо пасивно да следват пазарните промени.” – коментира Джейми Йодер от PwC.

„Те трябва и да насочат усилията си към създаване на по-прости и лесно разбираеми продукти”. – допълва той.

Животозастрахователният сектор ще подължи да се разраства в развиващите се страни и да се свива в развитите икономики, особено в САЩ и Европа, прогнозират анализаторите на PwC. До преди кризата от 2008 г., американските потребители възприемаха животозастрахователните продукти по-скоро като инвестиционен инструмент, отколкото защита, но днес тенденцията се обръща. Отделно, демографските проблеми отвъд океана, свързани със застаряването на поколението на Бейби Бумърите, засилва интереса към пенсионните планове.

Пазарът на пенсионни и застрахователни продукти се променя чувствително и от развитието на технологиите. Благодарение на интернет, потребителите повишават финансовата си култура и изискват все по-задълбочена информация и консултации, преди да се спрат на конкретна оферта. Световната мрежа постепенно се превръща и във все по-мощен канал на дистрибуция, отбелязват от PwC.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив