29 Март 2024, 11:37 Днес (4) | Вчера (11)

S&P Global Ratings посочи кои основни фактори влияят на застрахователния пазар

09 Август 2022 13:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2022, 13:18

По-високата инфлация ще доведе до по-високи тарифи

Продължаващият инфлационен натиск, затягането на финансовите условия и по-бавният икономически растеж в Китай и други пазари вероятно ще намалят рентабилността на застрахователите на имущество и злополуки (P&C) в развиващите се пазари. Това сочат резултати на финансовата корпорация S&P Global Ratings. Рейтингите като цяло са стабилни, но някои пазари показват отслабващи тенденции. P&C секторът в Китай, Колумбия и Турция продължава да показва негативни тенденции. Това се дължи главно на относително слабите резултати при застраховането в Китай и Колумбия и по-лошото кредитно качество на суверенния рейтинг на Турция. По-високата инфлация ще доведе до по-високи тарифи, тъй като рисковете са надценени. Краткосрочните резултати от подписваческата дейност също се очаква да бъдат ограничени от увеличените разходи за уреждане на загуби, особено при линиите на автомобилното и на имущественото застраховане, както и заради потенциалния недостиг на резерви при дългосрочните линии. По-високите лихвени проценти постепенно ще повишат ефективността на инвестициите, въпреки че S&P подозира, че по-нестабилните капиталови пазари ще доведат до известни загуби от преоценка.
"Новите регулаторни разработки ще продължат да подобряват информираността за риска и защитата на притежателите на полици, но прилагането на по-сложни изисквания е скъпо. За някои пазарни участници преоценката на бизнес моделите може да доведе до консолидация", според кредитния анализатор на S&P Global Ratings Емир Муйкич.
Капиталовата адекватност остава ключова сила за мнозина, като 80% от S&P рейтингите на застрахователите на нововъзникващи пазари се поддържат на ниво "A" или по-високо през 2021 г. поради ръста на печалбите през предходни години. Общият капитал остава малък за застрахователите на повечето пазари, което прави застрахователите потенциално по-уязвими към големи еднократни загуби.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив