19 Април 2024, 17:39 Днес (10) | Вчера (11)

S&P заплаши ”тройното А” на Великобритания

15 Юни 2015 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 юни 2015, 14:36
Под лиценза на creativecommons

Единствената водеща кредитна агенция "Стандард енд Пуърс", която все още дава най-висок кредитен рейтинг на Великобритания, предупреди, че може да го понижи

S&P предупреди за това с оглед решението на премиера Дейвид Камерън да проведе референдум за това дали страната да остане член на Европейския съюз, предаде БНР.

В края на миналата седмица агенцията понижи до негативна от стабилна перспективата пред британския "ААА" кредитен рейтинг, отбелязвайки, че гласуването за бъдещото членство в ЕС представлява риск пред растежните перспективи за финансовия и за експортния сектор на Великобритания, както и за цялата икономиката на Острова.

Агенцията заяви, че определената от нея негативна перспектива означава, че има вероятност от около 33% за понижение на топ "ААА" кредитния рейтинг на Великобритания през следващите две години.

Ширещото се недоволство за членството на страната в ЕС както сред управляващата Консервативна партия на Камерън, така и сред мнозина избиратели принуди премиерът на страната да обеща през 2013 година, че ако спечели изборите през настоящата година, ще се опита да предоговори членството на Великобритания в Съюза и да проведе референдум до края на 2017 година, чрез който да се одобри или да се отхвърли бъдещето на страната в Европейския съюз. 

Провеждането на референдума беше под въпрос, тъй като не се очакваше консерваторите да спечелят пълно мнозинство на проведените в началото на май избори, а останалите водещи партии в страната бяха против тази идея. Убедителната победа на партията на Дейвид Камаран обаче даде ясен знак, че подобен референдум ще се проведе до края на 2017 година. 

На този етап проучванията на общественото мнение показват, че около една трета от британците искат да напуснат 28-членния Европейския съюз, към който Великобритания се присъедини през 1973 година. Министерство на финансите заяви, че разрешаването на несигурността около отношенията на Великобритания с ЕС чрез референдум е ключово в икономическите планове на страната. 

"Стандард енд Пуърс" посочи, че ако има вероятност Великобритания да напусне ЕС, това би могло да доведе до намаляване на британския кредитен рейтинг с повече от една степен, като по същото време лирата стерлинг ще рискува да загуби статута си на световна резервна валута.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив