20 Април 2024, 14:49 Днес (0) | Вчера (10)

S&P и Fitch предупредиха, че може още да намалят рейтинга на Гърция

29 Януари 2015 14:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2015, 13:41
Под лиценза на creativecommons

Standard and Poor's обяви, че е възможно да намали B рейтинга на Гърция, и предупреди, че политиките на новото ляво правителство ще поставят страната в противоречие с кредиторите й, съобщава АФП

"Според нас, ако новото гръцко правителство не успее да се договори с кредиторите си за увеличаване на финансовата помощ, това допълнително ще навреди на платежоспособността на Атина", заяви Standard and Poor's.

Рейтингът на страната дори и днес показва ниско доверие в платежоспособността на правителството в дългосрочен план, като B е две нива над опасността от фалит.

Новото правителство в Гърция, излъчено от крайнолявата партия СИРИЗА, изложи вчера исканията си за намаляване на дълга, което доведе до срив на гръцките пазари, тъй като инвеститорите се опасяват от обявяване на фалит.

Standard and Poor's съобщи, че преразглеждането на гръцкия рейтинг "отразява мнението на рейтинговата агенция, че някои бюджетни и икономически политики, предложени от новоизбраното гръцко правителство, са несъвместими със споразумението между предишното правителство и кредиторите на страната".

Агенцията посочи, че Гърция има ограничен достъп до пазарите на ценни книжа и по тази причина се нуждае от помощта на партньорите си, за да може да изплати дълга от 17 милиона евро с падеж тази година.

От значение е "ускореният темп на теглене на депозити от гръцките банки в последно време". Standard and Poor's изрази увереността си, че ако Атина постигне споразумение с кредиторите си, то "гръцката икономика ще продължи постепенно да се възстановява въпреки временната несигурност заради предсрочните избори".

От друга страна обаче, "невъзможност за постигане на споразумение може да попречи на икономическото възстановяване на Гърция и да навреди на бюджета, както и да увеличи рисковете за финансовата стабилност на банковата система". Standard and Poor's ще вземе решение за снижаването на рейтинга на Гърция до 13 март.

Рейтингова агенция Fitch също обяви, че ще проведе обсъждане относно Гърция. На нея ще бъдат обсъдени последните политически събития, преговорите с кредиторите, ликвидната позиция на банките и правителството през следващите месеци, както и условията за "по-нататъшни действия по рейтинга на страната".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив