28 Април 2024, 07:50 Днес (0) | Вчера (0)

S&P повиши перспективите за САЩ

11 Юни 2013 10:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 юни 2013, 10:50
Под лиценза на creativecommons

Рейтинговата агенция повиши от "отрицателна" на "стабилна" перспективата по суверенния рейтинг на САЩ, оставяйки го на равнище "АА+"

Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's) днес повиши от "отрицателна" на "стабилна" перспективата по суверенния рейтинг на САЩ, оставяйки го на равнище "АА+", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това е оценката за дългосрочния дълг на САЩ, а за краткосрочния е "А-1+", която също е потвърдена, уточнява Асошиейтед прес. ""Стабилна" прогноза по рейтинга означава, че според оценката на агенцията перспективата за понижаване на рейтинга на САЩ е под 33 процента, т. е. вероятността е 1 към 3", отбелязват експертите, цитирани от ИТАР-ТАСС. САЩ могат да разчитат на "устойчива икономика, парична надеждност и на статута на долара като международна резервна валута", отбелязва в комюнике рейтинговата агенция, допълвайки, че вероятността от понижаване на оценката "в средносрочен план" е намаляла, посочва Франс прес. 

През август 2011 година Стандард енд Пуърс стана първата международна рейтингова агенция, отнела най-високия рейтинг "ААА" на САЩ, понижавайки го до степен "АА+". Тогава агенцията определи "негативна" перспектива по рейтинга. Сегашното решение специалистите обясняват с подобряването на политическия климат в САЩ и състоянието на икономиката на страната. Агенцията оценява положително постигнатото в края на миналата година споразумение между демократическата администрация на президента Барак Обама и републиканското мнозинство в Камарата на представителите за частично решение на проблема с "фискалната скала". 

Финансовите експерти изтъкват подобряващото се положение на икономиката на САЩ и по-специално растежа в частния сектор, чийто темп се оказа по-висок от очакваното. За подобряване на ситуацията е допринесло и постъпването в бюджета на милиарди долари от дивиденти по акции на национализираните ипотечни корпорации Фани Мей (Fannie Maе) и Фреди мак (Freddie Mac), допълва ИТАР-ТАСС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив