25 Април 2024, 05:26 Днес (0) | Вчера (12)

SMS на телефона от 112 при бедствия и земетресения

12 Февруари 2020 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 февруари 2020, 22:22

Предвижда се нова единна платформа на националната система за спешни повиквания

Новата единна платформа на националната система за спешни повиквания 112 ще предупреждава за възможни бедствия в района, в който се намираме. Известяването ще се извършвас чрез СМС-и или съобщениия, изпратени директно от мобилните оператори. Това заяви директорът на системата Добромир Цеков на отбелязването на Европейския ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112, пише в. Монитор. Обновленията ще включват не само новия метод за известяване, но и ще модернизират начина за сигнализиране и работата на служителите. Те ще предоставят възможността за видео и текст в реално време, както и ще се подобри локализирането на хората в беда, за да се окаже по-прецизна и навременна помощ. Новият начин за определяне на местоположението ще се осъществи с помощта на възможностите, които Google и Apple предоставят. Той ще работи дори когато GPS-а на телефона ни е изключен, но само когато позвъним на 112. От националната система за спешни повиквания увериха, че локализацията ни няма да бъде видима, когато не сме се свързали със спешния телефон. Нововъведенията ще включват и работа с единен електронен картон, възможност за чат с оператор и услугата e-call. В новата единна платформа ще се запазят и всички услуги, налични досега, включително и мобилното приложение, предназначено за хора със слухови/говорни увреждания, което бе пуснато за употреба миналата година.
Целта на работната група от Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи, разработваща модернизирането на националната система за спешни повиквания, е да се надгради сегашната система. Причината за това е, че услугите, предлагани от нас, остаряват и нужно въвеждането на системи, които да улеснят работата на служителите. Такава е и предвижданата схема за разпространение на информация от сигнала, като тя няма да бъде пренасочвана, а директно изпращана на всички отговорни звена.
"Технологиите се развиват ежедневно и ние имаме нужда от специалисти както в Министерство на вътрешните работи, така и в другите институции. Надявам се в най-скоро време да отговорим на високите изисквания на българските граждани", заяви заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.
Директорът на националната система за спешни повиквания 112 Добромир Цеков заяви, че нововъведенията ще бъдат факт до 2-3 години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив