21 Май 2024, 20:23 Днес (4) | Вчера (11)

SSD-тата ще поскъпват, ноутбуците с тях също

17 Март 2017 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2017, 11:06

Традиционните твърди дискове ще получат още по-голямо конкурентно предимство в цената и обемите, сочи експертна прогноза

Цените на полупроводниковите дискове (SSD) от всички формати ще се покачват тази година, в резултат на което не се очаква увеличение на капацитета им в лаптопите, твърдят специалисти от DRAMeXchange, цитирани от TechNews.bg.

В близките месеци SSD устройствата ще поскъпнат с 16% както за производителите, така и за крайните потребители. Това ще предизвика и ръст в цените на ноутбуците с полупроводникови дискове, макар че обемът на постоянната флаш-базирана памет в тях няма да се повиши, коментира Liliputing.com.

SSD имат някои предимства спрямо традиционните твърди дискове (HDD), като най-често се изтъква по-високата им скорост на работа. Освен това липсата на движещи се части предполага и по-голяма надеждност, макар че при повреда, загубата на информация е безвъзвратна. От друга страна, SSD-тата отстъпват в пъти по капацитет на твърдите дискове.

В момента цената на 256-гигабайтов SSD е съпоставима с тази на терабайтов твърд диск, но скоро ноутбуците с 1TB HDD ще станат чувствително по-евтини от техните аналози с 256GB SSD. Няколко фактора влияят на цените на полупроводниковите дискове (наричани още твърдотелни), според DRAMeXchange.

На първо място, интересът към SSD в последните години нарасна рязко при същите обеми на производство, в резултат на което предлагането започна да изостава от търсенето. Второ, производителите постепенно преминават към по-съвременни видове флаш памет – вместо MLC клетки започнаха да използват TLC и 3D NAND, които са по-скъпи за производство, а освен това миграцията към тях също е свързана с разходи.

Макар че тези фактори оскъпяват SSD-тата, но световния пазар за ноутбуци нищо няма да се промени. Ако купувачите предпочитат скоростта на работа за сметка на обема на диска, те ще изберат модел с вграден SSD.

Но ако приоритет е наличието на голям обем сторидж, скоростта отива на втори план и изборът ще бъде в полза на HDD. Със сигурност обаче разликата в капацитета между SSD и HDD в една и съща ценова категория ще се увеличи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив