13 Май 2024, 09:09 Днес (1) | Вчера (0)

Societe Generale се споразумя по обвиненията за манипулиране на Либор

04 Юни 2018 14:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2018, 13:42

Слухове за предстоящо мегасливане на Societe General и на UniCredit

Банката Societe Generale заяви в понеделник, че е постигнала принципни споразумения с американските и с френските оторизирани власти по отношение на повдигнатите обвинения относно манипулирането на междубанковата лихва Либор и обвиненията във връзка с нерегламентирани финансови транзакции в Либия, съобщава агенция MarketWatch, зитирана от БНР.

Големият френски кредитор посочи, че глобите, които ще трябва да плати по споразуменията, ще бъдат покрити напълно от вече заделените от банката провизии. През март Societe Generale обяви, че е заделила финансови провизии в размер на около 1 милиард евро (около 1,2 млрд. долара) за водените от нея съдебни спорове.

Френската банка постигна споразумения с Министерството на правосъдието на САЩ и с американската Комисия за търговия с фючърси (CFTC) по повод големия преди време банков скандал относно манипулиране на нивата на Либор, както и с Министерството на правосъдието и с френския държавен орган, разследващ финансови престъпления Parquet National Financier (PNF).

Трябва да се има предвид, че лондонският междубанков лихвен процент (Либор) е лихвената ставка, която търговските банки използват, за да отпускат заеми и да заемат средства една на друга.

Постигнатите от Societe Generale споразумения все още изискват съдебно одобрение от френските и от американските съдилища.

"Споразуменията с PNF и с правосъдните министерства изискват одобрение от страна на съда и са представени на компетентните френски и американски съдилища за провеждане на изслушвания съответно на 4-ти и на 5-и юни", се посочва в днешното изявление на френската банка.

В същото време има спекулации, че Societe Generale и италианската UniCredit обмислят евентуално сливане. В неделя "Файненшъл таймс" съобщи, че UniCredit обмисля сливане с френската банка, въпреки че на този етап не е предприела официален ход в тази посока.

Новината доведе до ръст на акциите на UniCredit с около 4% и на Societe Generale с близо 3% в началото на европейската търговия в понеделник.

Според информацията на "Файненшъл таймс", директорите на Societe Generale разглеждат възможността за подобно сливане, като длъжностните лица на двете големи банки са в начална фаза на преговорите.

От Societe Generale обаче отхвърли спекулациите за каквито и да било дискусии между членовете на борда относно потенциалното сливане с италианския кредитор, докато от UniCredit на този етап отказват коментар.

Трябва да се има предвид, че евентуална сделка ще доведе до сливане на две от водещите европейски банки, като UniCredit и Societe Generale разполагат с пазарни капитализации съответно от 32,76 млрд. евро и от 30,32 млрд. евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив