08 Септември 2024, 04:02 Днес (0) | Вчера (0)

Solvency II е „златна възможност“ за отключване на милиарди капитал за Европа

24 Юли 2024 09:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 24 юли 2024, 09:24

В изявление , публикувано вчера, Insurance Europe каза, че чрез увеличаване на инвестиционния капацитет на застрахователите индустрията може допълнително да допринесе за политическите насоки, изложени от наскоро преизбрания президент на Европейската комисия, а именно повишаване на конкурентоспособността, ускоряване на зеления и цифров преход, и създаване на по-ефективен капиталов пазар.

ЕС обсъжда техническите подробности, необходими за прилагането на прегледа на Платежоспособност II, който преразглежда начина, по който се регулира застрахователната индустрия. В своето изявление, придружено от няколко документа за позиция, Insurance Europe каза, че подробностите трябва да отразяват точно политическото споразумение, постигнато миналата година.

Това включва предложение за намаляване на рисковия марж - буферът, който се очаква да притежават европейските застрахователни компании в редките случаи на несъстоятелност - което в момента намалява наличния капитал на застрахователите със 141 милиарда евро. Insurance Europe призовава за по-нататъшни подобрения, които биха намалили приблизително наполовина размера и променливостта на рисковия марж, увеличавайки капацитета за поемане на риск на индустрията с до 70 милиарда евро. В съответствие с ангажимента на ЕС това следва да бъде допълнено от намаляване на отчетността и оперативната тежест за индустрията.

Ангъс Скорги , ръководител на пруденциалното регулиране и международните отношения и презастраховането в Insurance Europe, каза: "Буферът, който се очаква да притежават европейските застрахователни компании в редките случаи на несъстоятелност, е прекомерен и ненужен. Като вземете предвид, че настоящият рисков марж в Европа е до три пъти по-голям, отколкото в Обединеното кралство, два пъти по-голям, отколкото в Япония, а в САЩ изобщо няма рисков марж, настоящите европейски калибрации възпират капитала, който Икономиката на Европа отчаяно се нуждае. Прегледът на Solvency II е златна възможност за новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да изпълни обещанията си за отключване на капитал и повишаване на конкурентоспособността в ЕС."

Освен това, други въпроси, които се обсъждат, включват екстраполацията на безрискови лихвени проценти, корекцията за променливост и подмодула за дългосрочен собствен капитал, които също са много важни, тъй като ще повлияят значително дали прегледът на Платежоспособност II успява да защити застраховката като дългосрочен бизнес модел.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7624
GBP 2.4796 2.4887 2.3195
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив