29 Март 2024, 12:07 Днес (5) | Вчера (11)

Standard and Poor's повиши прогнозата си за Португалия

07 Март 2013 10:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2013, 10:49

Кредитната агенция потвърди своя настоящ кредитен рейтинг за Португалия в ВВ нивото и отбеляза, че португалският рейтинг е ограничен от високия външен държавен дълг, който е около 300% от настоящите нива на баланса на текущата сметка и е един от най-високите

Кредитната агенция Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) ревизира своите перспективи пред суверенния рейтинг на Португалия от "негативни" до "стабилни", цитирайки повишената подкрепа от страна на европейските институции, която помогна за финансиране на португалския дълг.

Агенцията обяви, че очаква европейските спасителни фондове да удължат матуритета (времето за падеж) на отпуснати заеми за Португалия, което ще намали риска при финансирането на публичния сектор на страната.

Стандард енд Пуърс също така заяви, че очаква мисията на Тройката (инспекторите на Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ) да позволи по-голяма гъвкавост на Португалия относно изпълнението на заложените фискални цели с оглед на икономиката, която се развива по-слабо от очакванията.

Кредитната агенция потвърди своя настоящ кредитен рейтинг за Португалия в ВВ нивото и отбеляза, че португалският рейтинг е ограничен от високия външен държавен дълг, който е около 300% от настоящите нива на баланса на текущата сметка и е един от най-високите.

Това решение на Стандард енд Пуърс е факт, след като през февруари агенцията повиши и своите перспективи от "негативни" до "стабилни" пред дългосрочния рейтинг ВВВ+ на Ирландия.

Тези две решения предполагат, че кредитната агенция е по-позитивно настроена към т.нар. периферия на еврозоната. Някои анализатори предполагат, че и другите водещи кредитни агенции също могат да направят подобни позитивни промени в оценката на кредитните рейтинги на Португалия и Ирландия.

И докато кредитните агенции са изглежда по-благосклонно настроени към двете периферни страни от еврозоната, които заедно с Гърция се намират в спасителни финансови програми, положението около Италия изглежда се влошава.

Доказателство за това беше решението на по-малко известната кредитна агенция DBRS Ratings Limited да понижи своя рейтинг на Италия от А нивото до А (ниско), запазвайки и "негативни" перспективи за възможно ново понижение. Това е първото понижение на кредитния рейтинг на Италия след изборите в страната, които доведоха до доста сложна политическа обстановка на Апенините.

От DBRS посочиха, че причина за това понижение е "политическата несигурност, която поставя под въпрос способността на новото италианско правителство да одобри и проведе структурните реформи", както и с оглед на негативното влияние от рецесията в страната върху нейния дълг, който се повиши до 127% от БВП през 2012 г.

След изборите в Италия от агенция Мудис казаха, че изгледите за нови предсрочни избори и продължителната политическа несигурност са лоши за италианския кредитен рейтинг. От Стандард енд Пуърс пък отбелязаха, че изборите няма да имат непосредствено влияние върху рейтинга на Италия, но такова може да има в бъдеще.

Суверенният рейтинг на Италия от страна на Стандард енд Пуърс е в ВВВ+ нивото, на агенция Фич в А-, а на Мудис във Ваа2, но и трите кредитни агенции запазват своите "негативни" перспективи за възможно негово понижение.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив