25 Април 2024, 00:16 Днес (0) | Вчера (12)

Standart & Poor's повиши кредитния ни рейтинг

23 Май 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Кредитният рейтинг на България се повишава 2 дни след сделката за ДСК, обяви финансовият министър Милен Велчев на извънредна пресконференция вчера.

Кредитният рейтинг на България се повишава 2 дни след сделката за ДСК, обяви финансовият министър Милен Велчев на извънредна пресконференция вчера. Той събра журналистите, изненадващо в 14 часа следобед, за да им съобщи добрата новина едновременно с достигането й до международните капиталови пазари. Една от най-големите кредитни агенции в света S&P повишава дългосрочния кредитен рейтинг на облигациите във валута от BB на BB+, а перспективата става стабилна. Рейтингът на книжата в левове се повишава от BB+ на BBB-. Новата степен е инвестиционна.
Рейтингът се вдигал заради продължаващото намаляване на задлъжнялостта на страната ни и нейната подобрена ликвидност, обясни Велчев. Очакванията на кредитната агенция били, че през следващите 3 години икономическият растеж у нас ще е между 5 и 5.5% годишно.
Рейтингът в лева е повишен, защото се е увеличил пазарът на държавни ценни книжа в левове, което би дало възможност да се развиват капиталовите пазари у нас. "Фактът, че рейтингът ни в местна валута е инвестиционен, е голямо събитие", допълни зам.-министър Красимир Катев. Според него това е признание, че стратегията за управление на дълга е правилна. Външният дълг е паднал от 75% на 49% от БВП. Повишаването на този рейтинг е важно, защото в бъдеще разчитаме на финансиране от вътрешния пазар, обясни Катев. Местните и чужди банки щели да имат по-голям апетит към този пазар, лихвите щели да падат и щял да продължи бумът в кредитирането.
Държавният дълг е намалял от 11.144 млрд. евро през юни 2001 г. до 8.98 млрд. евро сега. Половината от това намаление се дължи на промените във валутния курс, обясниха финансистите. Фискалният резерв през този период е нараснал от 2.3 на 4 млрд. лв. 700 млн. долара от това увеличение идвало от освободените обезпечения при операциите по външния дълг. Нетното намаление на дълга реално е около 6.5 млрд. лв., изчисли Катев.

ПРИЗНАНИЕ
"Подобряването на рейтинга се дължи на намаляването на държавния дълг, на подобряването на ликвидността и доверието в правителствената данъчна политика. Отбелязаният напредък в производителността и конкурентоспособността доведе до значителен ръст на износа и до отчитане на един от най-високите ръстове в Европа. Има и значителен напредък в редица структурни реформи. България остава зависима от приватизацията, корпоративното управление, неефективния енергиен сектор и недостатъците в законодателството. По-нататъшни подобрения в българския кредитен рейтинг ще бъдат подложени на опасност, ако фискалната дисциплина бъде отслабена или политическата подкрепа за преструктуриране на икономиката отслабне", обясни кредитният анализатор от S&P Хелена Хесел.


 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив