13 Май 2024, 15:38 Днес (10) | Вчера (0)

Swiss Re: Неравенството в доходите е сред най-сериозните рискове за Европа

20 Януари 2014 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2014, 14:18
Под лиценза на creativecommons

Мащабните фискални и парични стимули, допринесли за стабилизиране и съживяване на икономиката в различни страни, са имали малко отражение върху бедните, безработните и най-младото поколение

Европа засега е извън зоната на непосредствен финансов риск, но на дневен ред изниква неравенството на доходите, отбелязва Дейвид Коул, ръководител на отдела за рисковете в презастрахователната компания Swiss Re. 

Той изтъква, че е поддръжник на капитализма, но има моменти, когато нещата излизат от релсите и са необходими мерки - регулаторни, правителствени или данъчни - които да възпрепятстват прекалените разлики в разпределянето на доходите и богатствата. 

По думите му мащабните фискални и парични стимули, допринесли за стабилизиране и съживяване на икономиката в различни страни, са имали малко отражение върху бедните, безработните и най-младото поколение.

Разрастването на пропастта между бедни и богати е основен риск за света в близките години, предупреждава Световният икономически форум в годишния си доклад за световните рискове.

В проучването на форума, организатор на прочутия форум в Давос, са участвали над 700 световни експерти. Авторите изтъкват, че екстремните метеорологични явления, безработицата, климатичните промени и кибер пиратството са следващите в класацията на рисковете, които имат най-голяма вероятност да предизвикат шок в световен мащаб.

Форумът предупреждава, че има изгубено поколение от млади хора, които едновременно нямат работа и често пъти подходяща квалификация, което засилва натрупаното чувство на безпомощност. Това лесно може да прерасне в социални катаклизми, каквито се наблюдават при вълната от протести срещу неравенството и корупцията от Тайланд до Бразилия.

Докладът на икономическия форум, публикуван една седмица преди 44-ото издание на Давоския форум от 22 до 25 януари, посочва също така бюджетните кризи или евентуална водна криза сред най-обезпокоителните опасности в наши дни, както и нарастващия риск от "кибергедон" (масов срив на компютърните системи, който би имал катастрофални последици за световната икономика).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив