24 Април 2024, 22:56 Днес (12) | Вчера (6)

Swiss Re предлага на Азербайджан създаването на катастрофичен застрахователен пул

13 Юни 2014 14:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юни 2014, 14:16
trend.az

Азербайджан се намира в силно земетръсна зона. По няколко пъти годишно страната се земята там се люлее с магнитуд в порядъка на 6 по Рихтер

Швейцарската презастрахователна компания Swiss Re предложи на властите в Азербайджан параметрично застраховане и създаването на катастрофичен застрахователен пул.

Преди броени дни е имало среща между представители на компанията с ръководството на застрахователния Надзор на бившата съветска република, финансовото Министерство, както и с представители на Министерството на извънредните ситуации, на селското стопанство и държавния петролен фонд.

Швейцарското дружество е предложило на правителството на страната да обмисли в краткосрочен и средносрочен план възможностите за т.нар. параметрично застраховане, което ще защити държавния бюджет от разходи по ликвидиране на щети от природни бедствия, като земетресения, наводнения, суша и да компенсира властите от възстановяването на инфраструктура.

Директната оферта е била Баку да сключи договор с Swiss Re (евентуално с посредничеството на Световната банка), след което при настъпване на катастрофични щети, компанията да изплати на правителството предварително уговорена сума, което впоследствие само да реши, как да разпредели тези средства сред пострадалите.

При параметричното застраховане изплащането на обезщетения се осъществява съобразно предварително определени параметри или иначе казано – не се ликвидират реални щети от катастрофи, а предварително моделирани.

Подобен тип застраховане се използва за спешни нужди, например, когато властите трябва да окажат помощ на населението в спешен порядък или да ремонтира инфраструктура при извънредни ситуации.

Основното преимущество е бързото изплащане на обезщетения – обикновено за до месец, докато при традиционното застраховане на подобни рискове, само оценките на щетите може да се проточат с години.

"Такова застраховане ще осигури на Азербайджан бърза и ефективна защита", посочват от Swiss Re.

Като мерки в дългосрочна перспектива, компанията предлага на Баку да бъде създаден катастрофичен застрахователен пул, като паралелно наложи задължителното застраховане на имоти срещу природни бедствия.

Според Swiss Re, всичко това ще позволи повишаването на нивото на застрахователно проникване, както и ще прехвърли редица рискове от бюджета върху частния сектор.

Най-просто казано – азерите ще трябва да застраховат имотите си срещу природни катастрофи в застрахователни компании, които от своя страна, ще прехвърлят рисковете си в специален пул.

Желанието на Swiss Re е да стане презастраховател на този пул.

Азербайджан се намира в силно земетръсна зона. По няколко пъти годишно страната се земята там се люлее с магнитуд в порядъка на 6 по Рихтер. Според директора на Института по география към азерската

Академия на науките Рамиз Махмуд оглу Мамедов,  страната, заедно със съседите й – Армения, Иран и Тюркменистан са заплашени от трус до 9-та степен по Рихтер.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив