23 Април 2024, 13:36 Днес (6) | Вчера (13)

UK изнамери как компаниите да получат застрахователни обезщетения заради COVID-19

10 Март 2020 10:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 март 2020, 10:29

От Асоциацията на британските застрахователи посочиха, че едва ли решението ще бъде приложено със задна дата

Британското правителство се поддаде на обществения натиск и обяви COVID-19 за "болест, подлежаща на  уведомление" – формална класификация, изисквана за обезщетения при някои видове застрахователни полици. "За да се смекчи въздействието върху бизнеса, обявяваме COVID-19 като болест, подлежаща на уведомление. Това ще подпомогне компаниите да получат обезщетения по своите застрахователни полици в случай на каквито и да е прекъсвания и отмени, които ще им се наложи да направят в резултат на разпространението на вируса", посочиха от Департамента по здравеопазване и социално осигуряване. Други части на Великобритания – Шотландия и Северна Ирландия вече включиха коронавируса в процеса на уведомление, който дава на местните власти важни пълномощия и е важен механизъм за застраховане срещу загуби при прекъсване на бизнеса.

"Уведомяването за инфекциозно заболяване" е термин, използван за обозначаване на законовите задължения за докладване на болести, подлежащи на уведомление според британския Закон за общественото здравеопазване от 1984 г. и Правилника за защита на здравето от 2010 г.  Според разпоредбите, медицинските специалисти са длъжни незабавно да уведомяват здравните власти за предполагаеми случаи на заразяване при 32 заболявания, вариращи от малария до морбили, които понастоящем подлежат на застраховане.

Правителственото решение дойде след като британският бизнес се оплака, че има опасност да претърпи големи, до катастрофални загуби от коронавирусната инфекция заради анулиране на договори и спиране на дейност, а застрахователните полици не осигуряват обезщетение.

Властите тепърва ще добавят Covid-19 към този списък, оставяйки много фирми в неведение дали техните застрахователни полици ще ги защитят. От Асоциацията на британските застрахователи (ABI) посочиха, че едва ли решението ще бъде приложено със задна дата и посъветваха застрахованите компании да проверят при своите брокери и застрахователи покритието на полиците си.

От ABI коментираха още, че търговските полици покриват широк спектър рискове и могат да бъдат адаптирани към потребностите на отделните компании, включително и разширяване на покритието. От браншовата организация отбелязаха също, че е възможно да бъде купено съответното покритие при прекъсване на дейност заради уведомени болести като допълнение към полицата за застраховане на бизнеса. "Стандартните застраховки за бизнеса са разработени, отчитайки стандартните рискове, а не тези, които са малко вероятни, както е, например, въздействието на COVID-19. Като цяло обаче, всички британски застрахователи във Великобритания са капитализирани в съответствие със Solvency II, за да издържат на широк кръг сериозни събития, включително и пандемии", коментират още от ABI.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че работещите, които трябва да останат у дома заради опасение, че са заразени  коронавирусна инфекция, от първия ден на заболяването ще имат болнични. Обезщетенията ще бъдат прехвърлени от четвъртия ден на заболяването в съответствие с приложимите правила на извънредното законодателство, за да се спре разпространението на болестта. "Никой не бива да бъде наказан заради правилни действия", посочи той. Министрите разглеждат възможността в случай на епидемия да върнат на работа пенсионирани лекари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив