19 Май 2024, 12:18 Днес (0) | Вчера (0)

Wiener Staedtische придоби пореден застраховател

12 Декември 2005 16:41 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Сделката за украинската СК "Княжа" е поредната стъпка в експанзията на WSV на пазара в Централна и Източна Европа*

Австрийската застрахователна компания Wiener Staedtische (WSV) получи 10% от капитала на украинската банка ВАБанк, след като придоби 40% от акциите на израелската финансова група Dutch Kardan Financial Services B. V., за което Insurance.bg писа.

Досега контролираната от Dutch Kardan Financial Services B. V. холандска TBIH Financial Services Group N. V. притежаваше 9.55% от книжата на ВАБанк и подписа споразумение за увеличаване на дела си там до 50 процента.

Сделката от миналия месец между двете финансови групи предвижда Wiener Stadtische да вложи 105.6 млн. евро в капитала на Kardan Financial Services B.V. (KFS) срещу новоемитирани акции и да придобие други 4% от капитала на дружеството от миноритарни акционери срещу 7 млн. евро. Според запознати увеличаването на дела на WS ще стане през следващите 5 години. След тази транзакция Kardan ще държи около 55% от капитала на Kardan Financial Services B.V. (KFS).

Според условията на споразумението, Kardan и Wiener Stadtische ще използват постъпленията от вложението на WS в капитала на Kardan, за да изплатят 21.8 млн. евро от дълговете на KFS и да повишат дела на KFS в TBIH чрез увеличаване на капитала с поне 35 млн. евро. Ако има възможност, ще бъдат използвани и допълнителни суми за купуване на акции на TBIH от миноритарни акционери. След това увеличение на капитала стойността на акциите на TBIH ще надхвърли 200 млн. евро. Освен това Wiener Stadtische се ангажира да осигури заем на KFS, с цел KFS да придобие допълнителни акции от TBIH.

Това е и първата инвестиция на Wiener Staedtische в банковия бизнес в страна от бившия СССР.

В България Wiener Stadtische е собственик на 98% от капитала на застрахователните компании “Български имоти”, а Kardan, чрез TBIH, е мажоритарен акционер на 10 дружества от небанковия финансов сектор. Сред по-големите от тях са ЗПАД “Булстрад” и ПОК “Доверие”.

В редица други проекти, където WSV има миноритарни пакети, основен акционер е австрийската Erste Bank.

В банковия бизнес водещ партньор на WSV е австрийската Erste Bank.

В Австрия WSV притежава 2% от Bausparkasse, а останалите 98% са собственост на Erste.

През есента на 2003 година втората по големина австрийска банка Erste Bank обяви, че ще се насочи към придобивания в България и Румъния след 2005 г. съобщи тогава Bloomberg.

Това стана, след като австрийската финансова институция, която загуби битката за ДСК от унгарската ОТР.

Засега австрийският трезор проявява интерес към румънската държавна банка CEC при условие, че Румъния реши да я приватизира. На българския пазар, където вече няма държавни банки, Erste ще се включи във втория етап на консолидация на банковия пазар, заяви Рейнхард Ортнер, член на управителния съвет на компанията.

Австрийската банка акумулира сериозни приходи от дейността си в Централна и Източна Европа. Erste отбелязва значителен ръст в Унгария и Чехия.

От Erste прогнозират, че печалбата й през 2005 г. ще достигне 500 млн. еврo.

Преди по-малко от два месеца Reuters съобщи, че контролният пакет на най-голямата по пазарна капитализация финансова компания на Румъния - Banca Comercialia Romania (BCR) може да бъде продаден за $3 млрд.

Букурещ очакваше вчера офертите на общо 9 европейски кредитни институции за придобиването на пакета от 62%, оценяван на 2.5 млрд. евро ($3 млрд.).

Делът на правителството в BCR е 37%, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) и Международната финансова корпорация (МФК) държат 25% от капитала на компанията, а служителите на банката и пет инвестиционни фонда държат съответно по 8 и 6%.

В същото време мнозина експерти смятат, че стойността на сделката може да надхвърли и 3 млрд. евро – сума, която надхвърля 3-3.7 пъти балансовата стойност на активите на BCR.

С това продажбата на румънската банка ще се превърне в най-голямата приватизация в банковия сектор в Източна Европа. Продажбата на BCR ще отбележи и последния шанс на инвеститорите да се включат в надпреварата за апетитния финансов сектор в Централна и Източна Европа след падането на Берлинската стена преди 15 години, коментираха агенциите.

През лятото общо единайсет кандидата подадоха писма за намерение за приватизационния търг на Banca Comercialia Romania.

За фаворит в наддаването се смята австрийската Erste Bank Group, макар и щедри оферти се очакват и от други европейски финансови компании, сред които Deutsche Bank AG и National Bank of Greece SA.

Сред кандидатите може да са и френската BNP Paribas SA, белгийско-датската финансова и застрахователна компания Fortis NV, белгийските KBC Group NV и Dexia SA, италианската Banca Intesa SpA и португалската Banco Comercial Portugues.

WSV е водещата австрийска застрахователна група, основана през 1824 г., която през последните години стъпи агресивно на пазарите в Централна и Източна Европа.

Премиите на групата за миналата година достигнаха 4.18 млрд. евро, а капитализацията на групата към началото на четвъртото тримесечие на 2005 година достигна 90 млрд. евро.

В момента WSV действа активно България, Германия, Хърватска, Лихтенщайн, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Чехия, Белорусия, както и има филиали в Италия и Словения.

В групата в Австрия имат участие и компании като Donau Versicherung и Bank Austria Creditanstalt Versicherung.

Групата е съсобственик в Wistenrot Versicherung и Sparkassen Versicherung.

Както посочи през миналия месец изпълнителният директор на WSV Гюнтер Гайр, ТВIН представлява интерес за австрийците заради “широкото й представяне на застрахователния пазар в Европа”.

Благодарение на TBIH, Wiener Staedtische ще разшири съществено присъствието си в България и Хърватска. Освен това планираме съвместно придобиване на застрахователни компании, както и пенсионни фондове в Украйна, Сърбия и Черна гора, както и в Грузия” – е заявил още Гайр.

Тези дни стана ясно, че Wiener Staedtische е приключила сделката по придобиването на поредната компания от Изтока – украинската СК "Княжа".

На 15 декември ще се състои и Общото събрание на акционерите на СК "Юпитер", което вероятно ще гласува увеличаването на собствеността на Wiener Staedtische от 51% до 73 процента.


* По материали от чуждестранния и българския печат

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив