28 Март 2024, 11:23 Днес (5) | Вчера (12)

АБЗ препоръча стандартизирана форма при застраховки, обвързани с инвестиционен фонд

20 Март 2018 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2018, 08:44

От асоциацията смятат, че така потребителите по-лесно ще се ориентират в застраховките при различни пазарни предложения

Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) одобри образец на основен информационен документ (ОИД) за основаващи се на застраховане инвестиционни продукти. Асоциацията подкрепя като добра практика и насърчава своите членове да ползват този образец при представяне на застрахователните си продукти, обвързани с инвестиционен фонд. Документът е разработен с оглед на спецификите на българския пазар и е съгласуван с Комисията за финансов надзор, съобщиха от браншовата организация. Оттам посочват, че унифицираното и систематизирано представяне на най-съществената информация за тези продукти дава възможност на потребителите да се ориентират по-лесно по отношение на ключовите им характеристики, да правят адекватни сравнения между сходни пазарни предложения и съответно да вземат по-информирани и рационални решения за ползване на даден продукт.
Основният информационен документ съдържа информация за основните характеристики на продукта, за присъщите рисковете и възможната възращаемост от инвестициите, като се предлагат 4 различни сценарии - кризисен, песимистичен, умерен, оптимистичен. В систематизиран вид е представена информация за всички разходи, свързани с конкретния продукт.  Дава се информация за препоръчителния период на държане на продукта, за правото на откуп, кога възниква това право и какво получава потребителят в този случай. Описано е къде потребителят може да подаде жалба, както и друга полезна информация.
Образецът на основен информационен документ е изработен от АБЗ във връзка с прилагането на Регламент на ЕС за основните информационни документи за пакети с инвестиционни продукти на дребно и основаващи се на застраховане инвестиционни продукти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив