28 Март 2024, 19:49 Днес (11) | Вчера (12)

АОБР: Синдикатите настояват токът да поскъпне с повече от 3%

04 Юни 2021 17:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2021, 16:27

Искат да се въведе „механизъм за капацитет“ към ТЕЦ „Марица Изток 2“

Да се въведе "механизъм за капацитет" към ТЕЦ "Марица Изток 2", настояват от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Според бизнеса това ще даде рамката, одобрена от Eвропейската комисия за поддържане на такава мощност. От АОБР разпространиха съобщение до медиите в отговор на синдикатите от ТЕЦ "Марица Изток 2", които преди дни предупредиха, че обмислят протести, заради изключването на ТЕЦ-а от регулирания пазар на електроенергия. "Последните години ТЕЦ Марица Изток 2 работи само с два блока от осем. Но поддържат персонал за осем блока", твърдят от Асоциацията.
Според бизнеса, синдикатите настояват токът да поскъпне с повече от 3% за битовите потребители и плашат с протести на жълтите павета. "Бизнесът също да доплати милиони. Къде се е чуло и видяло? У нас. После тичат при бизнеса и министрите да се оплакват, че поскъпнал живота?!", пишат още от АОБР, цитирани от Дарик. "Докато бизнесът се чуди как да оцелее в пандемия, други тайно търчат по министерствата да спасяват ТЕЦ Марица Изток 2. Как да стане това? Някой трябва да плати? Лесно. Като изръсим всички електропотребители, бизнес и битови потребители с фиксирано доплащане за ТЕЦ-а през новата регулаторна година от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г. Със заповед на министъра на енергетиката под претекст, че спасяваме работещите там", се казва още в съобщението.
"Да, токът скочи много на свободния пазар през тази година. Но за държавния ТЕЦ и това е недостатъчно. Искат още 300 милиона лева за година да си гарантират спокойствието и безоблачно съществуване. И пращат емисари. Кого? Пряко заинтересовани синдикалисти с лични бизнес интереси в ТЕЦ-а.
Вярно, там работят много хора. Но е вярно и, че регионът на Стара Загора традиционно страда от недостиг на работна ръка. Ако платим само заплатите на работещите в ТЕЦ-а със сигурност ще ни е по-евтино – само 80 млн. лв./година", отчитат от бизнеса.
И още от позицията: "Простичко казано: произвеждат стока, която никой не ще да купи, защото е безумно скъпа.
Е, трябва ли всички да плащаме за безхаберието в държавната енергетика, прикривано от най-големите синдикати. С тези пари да бяхме построили нов екологичен блок, примерно на природен газ!Служебният министър на енергетиката е с хоризонт от два месеца. Разбира се, че спасението не може и не трябва да дойде от него. Редовно правителство трябва да въведе "механизъм за капацитет", което ще даде рамката, одобрена от Eвропейската комисия за поддържане на такава мощност.
Последните години Марица Изток работи само с два блока от осем. Но поддържат персонал за осем блока. И изяждат парите изкарани от цялата енергетика. И искат всяка година още няколкостотин милиона лева? С трикове и мимикрия. Докога?", се казва още в позицията на АОБР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив