20 Април 2024, 16:21 Днес (0) | Вчера (10)

АП ще проведе нов централизиран търг през следващия месец

18 Май 2004 10:14 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

До десетина дни ще бъде готов списък с миноритарни пакети от предприятия за продажба на нов централизиран публичен търг на фондовата борса, съобщи вчера изпълняващия длъжността изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (АП) Станислав Ананиев.

На него ще бъдат предложени нови акции от по-малко от 50 миноритарни пакета, които са останали в ресурса на агенцията. Вероятно на борсата отново ще се пуснат и книжа, които не са били изцяло продадени на сегашният търг, който приключва във вторник.
Очаква се те да се пуснат без минимална цена, каквато е практиката на АП за неуспешно продаваните дялове.
Началото на поредния централизиран търг ще бъде 6 работни дни след публикуване на обявата за неговото провеждане в Държавен вестник. Това означава, че ако това стане към края на този месец, първият аукцион ще се състои някъде около 10 юни. Със сигурност обаче експертите на агенцията се надяват борсовите сесии от търга да приключат до 30 юни. Причината е, че тогава изтича срока на валидност на инвестиционните бонове, които са предпочитаното средство за плащане на аукционите, поради ниската им стойност като процент от номинала.
Правителството предложи на Народното събрание да удължи срока за боновете до средата на следващата година, но гласуването в парламента едва ли ще стане скоро. До края на другата седмица председателят на икономическата комисия Валери Димитров е в чужбина и според депутати това означава, че заседания на комисията няма да има. Така че разглеждането на промените в закона за приватизация на първо четене ще започне най-рано в началото на юни.
Със сигурност на депутатите ще отнеме много повече от месец, за да приемат изцяло поправките и на второ четене.
Търговията с инвестиционни бонове ще спре на 1 юли, освен ако Държавен вестник не публикува преди това промените в закона за приватизация с удължаване на срока на валидността им, заяви изпълнителният директор на фондовата борса Георги Драйчев.
Сметките на собствениците им в Централния депозитар обаче няма да бъдат занулени, за да сме готови да подновим търговията ако срока на боновете се удължи, допълни той. Вчера цената на инвестиционните бонове се срути с над 11%, като сделки се сключваха по 18% от номинала. За сравнение през миналата седмица котировките им бяха около 23 процента.
От началото на годината досега са сключени 1000 сделки за продажбата на държавни участия на борсата, отчете Станислав Ананиев, като сделките са предимно за миноритарни пакети. Приходите от тези търгове в непарични средства са с номинал 67 млн. лeвa.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив