02 Май 2024, 15:03 Днес (10) | Вчера (0)

АПИ пуска карта със сроковете за почистване на пътищата от снега

12 Ноември 2015 15:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 ноември 2015, 13:30
Булфото

Пътищата в картата са разделени на четири нива. В най-високото влизат магистралите и първокласната пътна мрежа

Карта на всички републикански пътища, с посочени срокове за разчистване на снежната покривка от тях, ще бъде публикувана следващата седмица на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи днес шефът на агенцията Лазар Лазаров. Той поясни, че шосетата в страната се разделени на четири нива на поддържане.

В най-високото ниво влизат магистралите и първокласните пътища. Там допустимата дебелина на снега, по време на валеж, е 3 сантиметра, като снежната покривка трябва да бъде размекната от химически вещества. Два часа след спирането на валежа, тези участъци трябва да са изчистени до асфалт, поясни Лазаров. Той допълни, че по време на снеговалеж, няма да има изискване пътят да е изчистен до "черно".

Във второто ниво са включени висок клас пътища, като на отделни участъци от тях е допустимо да има напластен сняг. Докато вали по тях може да има до 5 см сняг, а изчистването до асфалт трябва да стане до три часа след падането на последната снежинка.

Следващите две нива пътища включват планински и високо планинските шосета и проходи. При тях допустимият снежен пласт, докато вали, е 10 см и по възможност, трябва да са опесъчени. Времето за разчистване е пет и осем часа, в зависимост от нивото.

В договорите с почистващите фирми има клаузи за санкции, когато не са си свършили работата. През миналата година са наложени глоби за около 350- 400 хиляди лева, каза още Лазаров. Той поясни, че за зимно почистване на републиканските пътища тази година са предвидени 60 милиона лева, или с 4 милиона повече от миналата.

На пресконференция днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че фирмите, които имат договор с АПИ, за поддържането на републиканската пътна мрежа, са в сравнително добра готовност. Към днешна дата липсват само 500 от изискваните 3200 машини.

При проверка на техническата изправност на техниката, обаче е установено, че не всички мобилизирани снегорини имат работещи акумулатори, а греблата им са в състояние да чистят. Издадени са инструкции, които фирмите трябва да предприемат и ако не ги изпълнят ще бъдат санкционирани", каза още Павлова. Според нея, са осигурени половината от нужните за целия зимен период материали.

Към настоящия момент само в област Силистра няма сключен четири годишен договор с поддържаща фирма. Там обаче зимното почистване е уредено с временни контракти.

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив